Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Suomi ei ole paras maa

  • Suomi ei ole paras maa

Olemme olleet deflaatiossa nyt vuoden. Vienti putoaa, työttömyys kasvaa, syntyyvyys on alhaisempi kuin 1800-luvun nälkävuosina, asuntojen hinnat laskee, ei tule uutta investointia ja valtio velkaantuu. Ennen euron käyttöönottoa emme istuneet minuuttiakaan deflaatiossa. Aina löytyi keino painaa markkoja, jota vasten vaadittiin markan verran työtä. Sehän on vain hallinnollinen päätös. Eurossa on selvää vikaa, ja jos meillä olisi reipas hallitus, niin joku olisi jo soittanut EKP:lle ja vaatinut sakkomaksuja, koska sovittua 2% inflaatiota ei heidän rahapolitiikallaan ole syntynyt. Kyllä mä ymmärrän, että joku tehtävä ulkoistetaan aina joskus, mutta ei sitä nyt rahapolitiikkaa tampioiden käsiin kannata laittaa.

Edelliset kaksikymmentä vuotta ovat olleet uskomattoman typerää politiikkaa lähes kaikilla politiikan rintamilla. Jo koululaisena ymmärsi, että ruotsinkielen opettelu oli ihan ajanhukkaa taloudellisesti, mutta ei aavistanutkaan, että koko maata ajetaan vielä tätäkin heikommalla järjellä. Vai miten muuten selitätte, että koulutetut ammattilaiset päättävät kansan puolesta euroon liittymisestä, ja sitten euro on haitallinen viritelmä? Teekkarikin pystyy laskemaan, että euro ei toimi. Tai entä kuinka sakea täytyy olla, että myy luonnollisen monopolin eli kansallisen lähetysverkon?

Koska olemme saaneet ihan järkyttävän typeriä päätöksiä vuosikymmenestä toiseen, on pakko päätellä, että hallinnollisten tieteiden koulutus on ollut täyttä roskaa. Ne voidaan kaikki lopettaa, ja rakentaa jonnekin uusi kampusalue, jossa aloitetaan ihan uusi perustavanlaatuinen hallinnollisten tieteiden ja talouden oppi. Työkaluna on se Excel, historian kirjat, ja compound interest. Koska tästä huolimatta edustavat poliitikot tuskin ovat koulutettuja tai osaa tehdä taloudellisia päätöksiä, pitäisi heiltä ottaa taloudellisten päätösten päätäntävalta pois, ja luoda uusi vallan nelijaon oppi, jossa me äänestämme erikseen spessut, koulutetut makroekonomistit ajamaan maan tärkeintä, eli taloutta, johon sisältyy valtion omistukset, valtion rahapolitiikka ja budjetin raamit. Näin vältyään Digitan, Kemiran, Soklin, Carunan, Destian ja mahdollisesti tulevien tiestöjen myynniltä, ja toisaalta emme rahoita mitään roskatarkoituksia, vaan sijoitamme ylimääräiset rahat tuottavaan omistukseen. Ja jotta nämä taloushallitsijat eivät ole läpeensä korruptoituneita, heiltä vaaditaan täysi omistuksen läpinäkyvyys, kuten pitäisi jatkossa vaatia myös kansanedustajilta. Ei mitään sijoitusvakuutuksia ja panama & pojat firmoja. Ja jatkossa kaikilla valtion ja kuntien työntekijöillä pitää olla palkka sidottuna kohtuullisella kertoimella yksityisen vientisektorin mediaanipalkkaan, koska vienti on se millä eletään. Edustajille ja ministereille pieni OMXH bonus päälle, koska indeksinkin pitäisi mennä ylöspäin eikä alaspäin. Jos ei nouse mediaanipalkka tai Helsingin indeksi, niin ei ole tässä maassa mitään syytä nostaa julkisten alojen palkkaakaan. Se on muuten varma Kreikan tie. Nämä voidaan kaikki vain naulata perustuslakiin, eikä niistä tarvitse enää koskaan keskustella, tai katsoa yhtään lööppiä julkisten palkoista. Itse asiassa koko valtionomistuksen ohjauksesta pitäisi kirjoittaa perustuslaki ja algoritmi, joka takaa meille vaurautta, oli siellä sitten millainen pelle ruorissa. Digitalisoi se.


Tähän loppuun haluaisin käydä vielä muutaman seikan läpi, jotka havainnollistavat, miten jälkijättöisiä ja huonoja olemme.

1) Tallinnassa on ilmainen joukkoliikenne, meillä ei missään. Vaikka se vähentäisi yksityisautoilua, vähentäisi päästöjä, vähentäisi ruuhkia, parantaisi kilpailukykyä ja työvoiman liikkuvuutta.

- Sen sijaan Suomessa ajetaan väkisin dieselillä urku auki keskustaan, koska "diesel-vero on maksettu ja minä säästän" - ja niin säästääkin, koska maksettuaan diesel-veron, autoveron (kiitos PS korotuksesta) ja vakuutukset, niin varmaan tekee vielä mieli ostaa vuosilippu paikallisliikenteeseen, varsinkin kun polttoainekustannus alittaa lippuhinnan. Entäpä jos vuosilipun hinnasta saisi vähentää maksetun autoveron? Hmm?

2) Sveitsissä on valtionomistuksia wikipedian mukaan vuonna 2015 noin 3491 miljardia dollaria, Suomella vuonna 2000 noin 550 miljardia dollaria, ja 2015 Suomi ei ole edes listoilla enää.

- Ei olla kasvettu korkoa korolle. Siksi kirjoitin aiemmin, että valtion sadan miljoonan sakkotulot pitäisi vaan rahastoida jonnekin maailman indekseihin, S&P 500 jne. ja pyrkiä ostamaan ne muiden maiden Digitat, Destiat, Kemirat, sähköverkot ja tieverkot Solidiumin alle. Alle sadassa vuodessa tuokin indeksointi/investointi maksaisi koko valtion budjetin tuotoistaan jo. Kyllä - ei enää veroja lainkaan. "Mutta Juho, sitten sun pitää ottaa vuosittain lainaa uliuliuli." Jos rahasto tuottaa 15 vuoden keskiarvona 7% p.a. ja maksamasi 5 vuoden lainan korko on -0.065% niin kannattaako kauppa? Ota vaikka 50 miljardia lainaa, ja katso, miten tuottosi kumoaa koko valtionbudjetin lainakulut. Mutta älä sitä 50 miljardia nyt mihinkään pankkitukiin tai johonkin yhteisötukiin tunge ilman mitään tuottovaatimusta ja riskianalyysiä. Sopivalla perustuslailla tällaista roskakulttuuria yhteisvaroilla ei tarvitse katsoa enää koskaan. Jos Suomi olisi ostanut kreikkatukien sijaan 2 miljardilla MSCI World Indexiä vuonna 2010, niin mitä se olisi tänään? Entä jos Suomi nyt ostaa miljardilla FIM Asuntorahastoa, ja rakennuttaa kasvukeskuksiin n+1 asuntoa, joissa asuvat tukiapinat kierrättää valtion asumistuet suoraan takaisin valtion kassaan, eikä yksityissijoittajien taskuun.

3) Virossa ei ole yritysten yhteisöveroa ja siellä on tasaveroprosentti.

4) Viroon pääsee kuka vaan e-kansalaiseksi tekemään bisnestä. Ei ne mitään bonareita anna, mutta eivät estä toimeliaisuuttakaan.

5) Sveitsi äänestää 2200e/kk perustulosta. Ei varmasti mene läpi sellaisenaan, mutta Sveitsi pystyisi siihen. Enkä minä voi muuttaa Sveitsiin ja alle vuodessa saada Sveitsin kansalaisuutta. Ne heittäisivät minut ulos maasta varmaan, ellen tekisi töitä. Ja miksi eivät? Sehän on sitoutumaton kansallisvaltio, jolle oma kansa ja varallisuus on ollut tärkeää. Eikä siitä ole mitään negatiivista julkisuutta tai kitisemistä missään mediassa. Se on ihan validi tapa ajaa valtiota.

6) Tanska ja Hollanti on hienoja maita, joissa tunnetusti pyöräily on tärkeä liikkumismuoto ja kaupunkirakenne tiivistä ja hienoa. Suomessa meillä on hidas, hajanainen kaavoitus, kalliit, rumat rakennukset, joissa on liian tiukka säännöstely sekä teknisesti, että julkisivun ja korkeuden suhteen. Usein vieläpä entiset tai miksei nykyisetkin tekniset vaatimukset aiheuttavat kosteusvaurioita, kuten tasakatot. Ihan kuin ei rakennuttaja itse tietäisi, mikä on paras investointi taloksi.

- Jos sallisimme vapaampaa rakentamista ja kaavoittaisimme tiiviimmin, niin parantaisimme kilpailukykyä vähentäen autoriippuvaisuutta, madaltaen asumisen hintaa, ja meillä olisi oikeasti kaupunkeja ja maisemia, joista ihmiset välittäisivät, mikä pitäisi ihmiset maassa, ja toisi niitä lisää. Sen sijaan hallitus promotoi "koko maan asuttamista", joka ei tuota yhtään mitään. Vain marginaalinen osa ihmisistä välittää asua jossain pihtipuhtaan metsissä "hyvien luontopolkujen äärellä", jos taloudellisena vaihtoehtona olisi asua Tammerkosken vieressä tai Senaatintorilla. Inspiraatiot ja kokemukset tulee ihmisistä eikä pystymetsästä. Neuvostoliitonkin suurin resurssien misallokaatio oli yrittää asuttaa Siperiaa sen sijaan, että olisi panostanut läntisen Venäjän teolliseen kehitykseen yhdellä spessulla alueella, vähän kuten Saksan Rhein. Ei pitkät välimatkat ja hajainen yhteiskuntarakenne saa niitä maaseudun resursseja tuottamaan yhtään sen paremmin. Ei se karjalan mänty kasva nopeampaa, jos alueella asuu 17 ihmistä per km2, tai 0 ihmistä per km2. Erämaat jää resursointikäyttöön, ja ihmisten pitäisi asua keskimäärin siellä, missä työnsä on. Ja nykyään arvokkaampi työ on pitkälle jalostunutta työtä kaupungissa, ja todennäköisesti jossain joen rannalla, etelässä ja lähellä satamaa.

7) Venäjän demokratisoitumista odotellessa NATO on ihan käypä ratkaisu. Viro on viimeksi Venäjän vallan alla ollut, ja liittyi heti NATO:on kun pystyi. Myös Norja on NATO:ssa. No, jos tällä alueella on koskaan kahakka, niin miksi me emme olisi kuitenkin samalla puolella kuin Norja ja Viro? Vai katselemmeko vain vierestä, kun naapureitamme teurastetaan, ja sanomme, että "ehhe-heehe, ei olisi kannattanut liittyä NATO:on". Vai meneeköhän se kuvio sittenkin vähän toisinpäin?

 


http://www.findikaattori.fi/fi/1

http://yle.fi/uutiset/suomen_syntyvyys_alhaisimmalla_tasolla_sitten_1860...

http://www.findikaattori.fi/fi/92

http://www.findikaattori.fi/fi/13

https://en.wikipedia.org/wiki/National_wealth

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2016/02/03/outo-tilanne-suomi-tienaa-...

http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/sveitsin-malli-perustulolle...

http://www.brookings.edu/research/articles/2003/09/fall-russia-hill

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Yllättävän harva näkee, miten heikossa hapessa Suomi on.

Kaikki tuo oli jo nähtävissä vuonna 1988, mutta mitään ei ole tehty asian hyväksi tuon 28 -vuoden aikana.

Nokia-huuma sekoitti kaikkien päät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toisaalta asuntojen hintojen nousu aiheuttaa yleensä paljon suurempaa parkua kuin niiden lasku. Sama koskee muitakin hintoja.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

AAA puhetta ja harvinaisen totta. Ja silti Suomi yrittää ilman resursseja toimia koko maailman ykkösluokan sosiaalitoimistona ..

Ministereille (niille lyhyen matematiikan järjenjättiläisille) pitäisi järjestää, joku pakollinen nelilaskinkurssi (exel liikaa vaadittu) jossa valmiina esim. Suomen tuottavan työn tekijät jne. jakopuolella.

Käyttäjän OrvoMarjamki kuva
Orvo Marjamäki

harvinaisen hyvä kirjoitus ja siihen perään rafaelin super kommentti. mutta vaikka olen kuinka optimisti niin eihän tämä tästä miksikään muutu. 4 vuoden välein tämä superviisas kansa valitsee uudet järjen jättiläiset eduskuntaan eli puolueiden paikka vaihtuu oppositiosta eduskuntaan ja hallitukseen. nämä suhmuroivat taas omiaan ja taas neljän vuoden kuluttua sama ruljanssi. jokaisella jaksolla jokainen
puolue yrittää vetää omilleen niin paljon kuin mahdollista ja näin sitä mennään maailman tappiin tai suomen tappiin.

Käyttäjän MikaKinnunen kuva
Mika Kinnunen

Monia hyviä ajatuksia. Räkein mitä en kannata on tasavero. Kokonaisuutena hienoja pomintoja viime vuosien poliitikoista virkamiehiin puhumattakaan tämän hallituksen lobatuista narreista.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Hyvä kirjoitus, vaikka olenkin toista mieltä ydinvoimasta ja Natosta.

Toimituksen poiminnat