Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Konkreettinen ehdotus asumisen hinnan laskemiseksi

  • Kaksi kerrosta, 3m kerroskorkeus ja kaksi yksiötä, vai yksi 5m kerros, jossa kaksi loft-yksiötä? You decide!
    Kaksi kerrosta, 3m kerroskorkeus ja kaksi yksiötä, vai yksi 5m kerros, jossa kaksi loft-yksiötä? You decide!

Niin asuntojen hinnoissa kuin asuntojen tilavuudessakin on paljon tyhjää ilmaa. Mielestäni loft-tyyppisillä asunnoilla voisi tehostaa kerrostaloasumisen tilavuustehokkuutta. Koko huoneisto ei tarvitse täyttä 2.60 metrin huonekorkeutta, eikä 2.60 metrin huonekorkeus taas oikeasti sovellu parvisänkyjen ja ratkaisujen käyttämiseen samalla tavoin kuin esimerkiksi vanhempi 3 metrinen huonekorkeus. Nykyajan 2.6 metriä on huono kompromissi. Huonekorkeutta voisikin kerrostaloissa pudottaa ainakin minimiinsä 2.5 metriin, tai jopa alemmas, aina 2.4 metriin asti kuten pientaloissa taitaa olla. Mutta optimointi ei ole niin yksinkertaista. Asuntojen välipohjan pitää olla ainakin 0.4 metriä paksu, tai paksumpikin, jotta todella äänieristävä välipohja saadaan aikaan. Asuntojen litistäminen pystysuunnassa lisää välipohjan määrää per rakennettu kuutio taloa. Tässä loft-asunto voisi tulla apuun, sillä oman asunnon välipohjan ei tarvitse olla niin eristävä, koska oman perheen kesken samassa huoneistossa on helpompi sopia melutasosta muutenkin.

Eli voidaan esimerkiksi kuvitella, että jos pääkerros on 2.3 metriä, välipohja studiokerrokseen 0.2 metriä, studiokerros on 2.1 metriä (huoneen oven karmin ylämitta), ja välipohja asuntojen välillä 0.4 metriä, niin saadaan 5 metrin kerroskorkeus, jossa on kaksi kerrosta todellista, asuttavaa ja täysin käytettävää tilaa. Eli ei esimerkiksi kuten siinä Vantaan miniyksiössä, jossa on joku ~1.5 metrin huonekorkeuden parvi. 

Asensin sketchupin ja tein pari mallikerrostaloa. Kaksi kerrosta 3m kerroskorkeudella, jossa kaksi 26.25m2 yksiötä päällekkäin, ja samalle lattiapinta-alalle viereen tehdyt kaksi loft-asuntoa, kumpikin 25.5m2 yhdessä 5 metrin kerroskorkeuden kerroksessa.

Tulos oli, että lattiapinta-ala kertaa kokonaiskerroskorkeus on perinteisessä 7*3.75*6=157.5m3, ja asuntoa yhteensä 52.5m2. Loftissa taasen 7*3.75*5=131.25m3, ja asuntoa yhteensä 51m2. 

Asuinneliötehokkuus per rakennettu kuutio kerrostaloa nousee yli 17% (0.33 m2/m3 -> 0.389 m2/m3).

Tiedetään, Suomi on täynnä ankeita rakennussäädöksiä kaikkea vessan oven karmien mitoista, ikkunapinta-alaan per lattiapinta-ala jne. Tällainen ajatus on lähes mahdoton. Se on kuitenkin toteuttu rikkaille mitoitettuna Asunto Oy Helsingin Rungossa, jossa kokonaiskerroskorkeus taitaa olla lähes 6 metriä, eli kaikki tehokkuushyöty on lähes menetetty + ne talot maksaa jotain biljoonia ja hukkaa koko idean. Norminpurkutalkoja kannattaisi kuitenkin harkita tässä kohtaa. Eniten puhun tässä kuitenkin omaksi ilokseni, sillä minä sanon kyllä kaksikerroksisille ikkunoille, asunnon sisäpuolisille parville, valoisuudelle, muunneltavilla tiloille ja yleisesti erilaisille vaihtoehdoille. Varsinkin, jos saisin samat neliöt yli 10% halvemmin. 

 

Edit: käytännön säästöistä en osaa sanoa tarkasti, sillä en toimi rakennusalalla. Joku ammattilainen tulkitkoon idean.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat