Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Täydellinen leikkauslista, millainen se olisi?

Leikkaaminen on periaatteessa helppoa: kaikki mikä ei ole välittömästi tärkeää työn, koulutuksen, yhteiskuntajärjestyksen, huoltovarmuuden, infran, puolustuksen, pääomaturvan, minimisosiaaliturvan ja terveyden takia, on leikattavissa. Kenenkään, kuka tienaa alle mediaanitulojen ja ei ole ylittänyt puolta miljoonaa nettovarallisuudessa, ei pitäisi maksaa veroissaan mistään sellaisesta asiasta, joka ei todella ole tärkeää yhteiskunnan ja yksilön toiminnalle. Ei myöskään perintöveroa, ellei valtiolla olisi suunnitelmaa sijoittaa peritty vero siten, että saamme vuosikymmeniä kerätyistä perintöveroista kansalaisperintöosinkoa. Mutta koska valtio tuhlaa kaikki nekin rahat johonkin valitsemaansa konkurssiin, eikä sijoita, niin paras olisi siinäkin, että alle puolen miljoonan perinnöistä ei vaan peritä veroa.

Jotta ihmiset vaurastuisivat mediaanituloilla, heillä pitäisi olla kevyempi verotus, ja enemmän vaikutusvaltaa siihen, mitä heidän tienesteillään tehdään. Ei voi olla alle mediaanituloisen prioriteetti tilata mediamaksulla muumilaakson tarinoita, rahoittaa 50% teatterilipuista, rahoittaa viking linen tai muiden firmojen yritystukia, tai rahoittaa jotain romanipukuja, jäähalleja, uimahalleja, tuulivoimatukia, turhia säätiötukia ja suojatyöpaikkoja yms. Sen sijaan opiskelijat haluaisivat lisää opintotukea, lisää koulutuspaikkoja kouluihin jotka tuottavat hyödyllisiä ammattipätevyyksiä kuten lääkäri, ja ihmiset haluaisivat yleisesti ottaen parempaa työllisyyttä, palkkaa ja sosiaaliturvaa, sekä isompia kämppiä sitten kun varaa on. Eli ihmiset haluavat geneerisesti tehdä niitä elämän tärkeitä valintoja ja mennä eteenpäin, ja se on se suurin draiveri. Ei se syntyvyys ja maanpuolustustahto muuten nouse. Mitä ne ihmiset muka puolustaa? YLE:n inkkaripäähineitä? Lähiökämppäänsä vuokratontilla, ja mahdollisuutta pätkätöihin? Siinä on myös tiettyä skitsofreenisyyttä poliitikkojen voivotella työllisyysastetta, syntyvyyttä tai varusmiesten kuntoisuutta, kun televisiomaksu pitää maksaa veroissa, mutta opintoihin ei saa yhtä paljon tukea kuin työttömänä olemiseen. Jos yksityisihminen toimisi budjetissaan näin, että priorisoi televisiota ja työttömyyttä yli opintojen, niin häntä pidettäisiin hulluna. Ja tää on ollut tällaista niin kauan kuin minä muistan, vaikka kouluajatkin on jo kaukana historiassa.

Kuka näistä budjeteista yleensäkään päättää, kun vuodesta toiseen tavoite ei ole maksimaalinen ramp-up taloudessa, vaan jotain ihan muuta huttua ja tuubaa?

Ei ole myöskään alle mediaanituloisen intresseissä maksaa Ilmarisen eläkejärjestelmää. Sinne se raha menee, mutta jos kuolet ajoissa, ei se raha periydykään lapsillesi, vaan menee Mr. Ilmarisen taskuun, tai todennäköisemmin jollekin 90-vuotiaalle mummulle, joka elää yli kolme vuosikymmentä eläkettään. Ruotsissa on olemassa varallisuusveron alainen säästötili, jolla voit kerryttää osinkoja verovapaasti korkoa korolle koko elämäsi, ja siellä se eläke sitten on, mittaroitavissa ja hallittavissa läpinäkyvästi. Kun vain nykyinen eläkesäästösumma työnantajamaksuista ohjattaisiin tuollaiselle tilille lakisääteisenä pakkona nykyisen Ilmarispedeilyn sijaan, niin jokaiselle tulisi eläke säästettyä halvemmalla, ja sen lisäksi summa olisi korvamerkitty, ja sen voisi lunastaa ehkä jopa aikaisemminkin, jos tietyt ehdot taloudellisesta riippumattomuudesta olisivat kunnossa, tai joku ennaltamääritetty tavoitevuosituotto saavutettu. Jengiä poistuisi eläkkeelle ehkä jopa 55v jo, mikä olisi ihan suotavaakin, sillä eihän kaikki miehet edes elä 70-vuotiaaksi, mikä on nykyisen järjestelmän eläkeikä. On miehenä täysin absurdia maksaa sellaisesta järjestelmästä pennin hyörylää. Jos saan sydärin 63-vuotiaana, niin koko potin kerää Ilmarisen konkurssi. Jos taas se olisi korvamerkityllä tililläni, olisin ollut jo eläkkeellä 8 vuotta, ja mahdolliset lapset perisivät loput. Miettikää nyt kuinka paljon parempi järjestelmä se olisi.

Ja ei myöskään ole alle mediaanituloisen intresseissä maksaa ansiosidonnaisjärjestelmää. Jos todella meinaa työllä vaurastua, chänssit on, että sitä on töissä tuli mikä tuli, oli työ mitä tahansa. Sellainen kaveri ei hyödy näistä kuppausjärjestelmistä yhtään mitään, ja varmaan mieluummin kirjautuisi ulos ja tyytyisi johonkin 560e/kk perustuloon sitten "jos sattuu huono vaihe". Samaa konkurssia on kansanedustajien sopeutumiseläkkeet. 

Eli nyt vaan lopetatte sen tuhlaamisen, ja mulle se osinkoverovapaa tili 0.1% varallisuusverolla, ja kaikille alle 0.5 milj. nettoarvoisille perintöverottomuus, ja sitten vuokra vaikka vähennyskelpoiseksi pääomatuloveroista, niin jengin ei tartte upottaa koko varallisuuttaan asuntoihin hirveällä vivulla, vaan voisivat vaikka omistaa asuntorahastoa ja maksaa niillä tuloutuksilla vuokraansa jne. Paljon hajautetumpaa, paljon fiksumpaa, ja paremmin hallittu pääoman kunnossapito, kuin yksittäisten osakkaiden arpoessa koska tulee putkiremppa, vai odotetaanko kun putki pamahtaa.

 

Parissa kolmessa sukupolvessa kaikilla on se 0.5-1.0M varallisuutta, ja sitten kaikki nää työllisyys- ja vientimurheet on vähän pienempiä, kun raha tulee ulkomailta ihan vaan omistuksien kautta Suomeen. Jos jokainen suomalainen omistaisi S&P500 indeksiä vaikka 0.5 miljoonaa, niin se on 2500 miljardia varallisuutta. Ja jos siitä tuloutettaisiin osinkoa 2.5% Suomeen, niin se olisi sellainen vuotuinen kassavirta Suomeen kuin 62 miljardia, josta tosin USA pidättää 15%, mutta enivei, sellainen toisen budjetin verran ulkopuolista rahaa. Voi sitten palauttaa ehkä ne teatterituet ja jäähallituet silloin sitten. Tähän suuntaanhan meidän pitäisi nyt mennä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset