Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Miksi itsenäisyys on tärkeää? Koska vaihtoehto on gulag tai ikuinen epävarmuus.

  • Miksi itsenäisyys on tärkeää? Koska vaihtoehto on gulag tai ikuinen epävarmuus.

Miten juhlistaa itsenäisyyttä? Tietysti kaikki pienikin elämässä on juhlaa, kun ei ole osa Venäjää. Mutta mikä olisi sellaista, mitä en voisi tehdä, jos olisimme osa Ruotsia? Kyse ei olekaan siitä, mitä voi tehdä juuri tänään ja nyt, vaan siitä, mikä on luottamus tulevaisuuteen. Kuka takaa, että kerätyt verot käytetään oikeudenmukaisesti ja järkevästi sellaisiin hankkeisiin, jotka takaavat alueesi tulevaisuuden, ja että saat herätä vapaaseen aamuun myös 50 vuoden päästä? Se on pitkä aika ja paljon päätöksiä.

Ruotsi jo kertaalleen luovutti Suomen Venäjälle historiassa. Tämä olkoon vertauskuva siitä, että oli se sitten Ruotsi, NATO, EU tai mikä tahansa imperialistinen häkkyrä, niin sitä imperiumia ei todennäköisesti kiinnosta puolustaa homehtunutta asuntoasi Suomen korvessa, ellei sen ole sopimuksellisesti aivan ehdottoman pakko. Vain (suo)maanomistaja itse voi olla varma, että hänellä on pelimerkit täällä, ja intressit niiden pysyvyyteen. Ja hän voi luottaa vain toisiin maanomistajiin geopoliittisella alueellaan.

Tästähän itsenäisyydessä on kyse: oikeus säilyttää työnsä hedelmät itsellä, eikä luovuttaa niitä jollekin imperiumille, ja sitten raataa jossain työleirillä loppuelämä maksellen jotain propagandamediamaksuja ja politrukki-illallisia (hetk--). Sen saavuttamiseksi on siis itse oltava valmis ostamaan telamiinoja ja täsmäpommeja, ja käyttämään niitä. Laajenevat imperiumit historiassa ovat kuin rikkaruohot puutarhassa: jos niitä ei ole itse valmis kitkemään, niin ne levittäytyvät kaikkialle. Se on varmaan jonkinlainen vääjämättömän entropian ilmentymä sekin, että ilman omaa määrätietoista hallintoa joku muu, kymmenen kertaa typerämpi hallinto, tulee sitten tilalle ja pilaa kaiken.

Tässä mielenkiintoista on myös se, että jos Suomea ei olisi ollenkaan, olisi tässä paikalla Venäjää/Neuvostoliittoa. Käytännössä Neuvostoliitto olisi siis vallannut koko pohjoismaiden alueen, eikä meillä olisi ABBAa, IKEAa, Nobelin palkintojen jakamisia, eikä mitään pohjoismaista onnelaa, johon kaikki voisi paeta piiloon pahaa maailmaa. Olisi vain ikuinen gulag-työmaa ja kaikkien vaatteiden väri olisi ruskean eri sävyjä. Länsimaisen nykymenon kannalta maailma olisi käytännössä pilalla ilman suomea.

Mutta tästä urotyöstä puolustaa pohjoismaita ja eurooppaa Suomi ei tänäpäivänäkään saa mitään alennusta EU-maksuissa, tai mitään muutakaan hyvitystä. Jopa vaaditaan, että köyhän kansan pitäisi yhdessä hävetä jotain länsimaista riistohistoriaansa, jota täällä ei koskaan ollut, ja että meidän pitäisi vähentää metsäteollisuuttamme, vaikka maamme väkitiheydellä maailmassa olisi vain 2.1 miljardia ihmistä, ja kaikki maailman ympäristöongelmat olisivat merkittävästi vähäisempiä jurolla suomikulttuurilla höystettynä kuin ilman sitä.

Maanpuolustus on ylimääräinen kuluerä, jonka Ruotsissa voi minimoida ilman pelkoa, Suomessa ei. Maattomalle työläiselle onkin fiksumpaa varmaan mennä Ruotsiin tekemään tiliä ja työntää kaikki rahat New Yorkin pörssiin, jota suojelee läntisen imperiumin massiiviset ydinlaivastot. Mutta jos kaikki toimisi näin globaalin kapitalistisesti, niin näitä reunamaita ja suomaita tai niiden kulttuuria ei lopulta enää olisi, vaan ne lankeaisivat johonkin ikuiseen pimeyteen kuten koko mennyt Karjala. Jokainen voi käydä tarkistamassa Social Progress Index -sivustolla maiden kehittyneisyyden: Suomi on #2, Viro #23 ja Venäjä #67. Itsenäisyyden arvoa ei ole varmaan missään paremmin mitattu. Olemme edellä Yhdysvaltojakin, mitä tulee yksilön mahdollisuuksiin, terveyteen ja koulutukseen. Mitä tiiviimpi, pienempi ja yhtenäisempi maa, sitä paremmin maan päätökset heijastavat yksilön haluja. Vaikeus on, että mitä pienempi, niin sitä heikompi kaappaukselle johonkin suurempaan kurimukseen.

Kaiken tämän jälkeen onkin vaikea sanoa: onko nationalismi väärin ja globaali kapitalismi vain oikein? Historiallisesti globaali kapitalisti voittaa aina, erityisesti sodista niitä rahoittamalla, mutta jotain siinä menetetään. Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, ja kaiken rahan ja ideologian kiinni laittaminen ilmassa roikkuvaan globaaliin talousjärjestelmään on ihan yhtä hazardia kuin kaiken rahan ja ideologian kiinni laittaminen geopoliittisesti hazardille alueelle, jonka muutama perättäinen köppäisempi hallitus voi koska tahansa romuttaa. Kohtuus ja tasapaino tässäkin. Suomella on vielä mahdollisuudet toiseen sataan vuoteen, mutta se vaatii realistisuutta ja tosiasioiden tunnustamista kaikissa asioissa, mitä tulee kilpailukykyyn ja valtion tehtävämäärittelyihin. Meidän tulisikin panostaa hallintojärjestelmämme kehittämiseen robustimmaksi ja tehokkaammaksi demokratiaksi mm. siirtoäänivaalitavalla. Sillä on merkitystä myös maattomalle reserviläiselle, että jääkö hän taistelemaan tarvittaessa tänne, vai juoko hän Central Parkissa ennemmin lattea ja katselee Vanguardin indeksejä?

Se, mitä yksityinen pääoma lopulta päättääkin sijoittaa, riippuu varmasti paljon siitä, kuinka vakuuttavaa tämä Suomen toiminta on. Kuka tahansa idiootti voi ruveta globaaliksi kapitalistiksi ja sijoittaa kaikki rahat S&P500 indeksiin, asua vuokralla jossain euroopassa, ja tehdä ne työt joista maksetaan eniten rahaa. Kaikki se kuitenkin perustuu oletukselle ikuisesta rahan vallasta ja Yhdysvaltojen ikuisesta hegemoniasta. Joutuu aina olemaan lähdössä, varpaillaan ja manageroimassa juurtumatta mihinkään.

Rakentamalla itsenäistä Suomea saat lisäarvona mahdollisuuden rakentaa jotain, mikä tulee kestämään tulevaisuuden bolsevismit, fasismit ja muut uunoilut, mitä ihmiskunnan typeryys aina tuo tullessaan. Euroon liittyminen oli askel pois riippumattomasta päätöksenteosta. Sähkössä luottaminen tuontisähköön ei ole sama asia kuin korkea omavaraisuusaste. On eri asia olla viljaa ja öljyä varastossa aina kahdeksi vuodeksi, kuin omistaa nykymarkkinahinnalla sama dollareissa. On eri asia omistaa oma lähetys- puhelin- sähkö- vesi- -viemäri- tieverkko, kuin maksaa niistä vuokraa Australialaiselle holding-yhtiölle. On eri asia olla oma uskottava puolustus, kuin sitoa kohtalonsa pelkästään NATO:n* kaltaisiin sopimusjärjestelyihin, jotka yhdellä Ribbentrop-palaverilla voidaan palastella ihan mihin järjestykseen halutaan isojen maiden kesken. Suomi on ainakin ennen ymmärtänyt tämän, eikä ole sen asian kanssa yksin. Sveitsikin ymmärtää. Ja Sveitsihän kestää kaikki mullistukset maailmassa, aina. Siinä on hyvä esikuva Suomelle. Jatketaan.

 

*Olen silti NATO-myönteinen. Mutta Ruotsin ei kannata liittyä NATO:on, vain Suomen. Se olisi ihan tuhlausta Ruotsille maksella niitä maksuja ja päivittää aseitaan. Pohjoismaat voi hyvin säästää siinä, ja jakaa ne säästöt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat