Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

EU estää suomalaisia sijoittamasta Yhdysvaltoihin, kuka sanoisi ei EU:lle?

Nordnet ilmoitti käyttäjilleen, että 3.1.2018 voimaan astuvan uuden EU-lainsäädännön vuoksi Nordnetin kautta ei voi jatkossa enää tehdä ostotoimeksiantoja Pohjois-Amerikassa (USA:ssa ja Kanadassa) listatuille ETF:ille ja sertifikaateille (ETN/ETF). Tämä koskee kaikkia suomalaispankkeja.

Eli jos ennen voit ostaa ilman mitään ongelmia Vanguardin Total World (VT) rahastoa, jossa on 7800 osaketta kautta maailman markkinaindeksin mukaisesti 0.11% kuluilla tulouttaen osingot neljännevuosittain helpon USA:n verosopimuksen alla, niin nyt tätä mahdollisuutta sinulla ei enää ole. Etkä voi ostaa terveydenhuolto ETF:ää tai aseteollisuus ETF:ää suoraan NYSE:stä. Sen sijaan voit ostaa kalliita 1.5% kuluilla olevia suomalaisia pankkien rahastoja, jotka sisältävät samoja ETF:iä, mutta pankki repii rahansa välistä, ja et koskaan saa sijoituksellesi tuottoa. Sinut piensijoittajasuomalainen on tuomittu tässä köyhyyteen ja yhä kauemmas vapaan maailman sijoitusinstrumenttien ulottumattomiin, mutta jotain sisäpiirien rikasta pääomasijoittajaa tämä ei koske! Miksi tällaista bolsevismia pitää harrastaa 2018?

Syyksi on annettu, että sijoitustietodokumentit eivät ole ruotsiksi ja suomeksi tarjolla: "Finanssivalvonta on päättänyt, että ”suomalaisille yksityissijoittajille myytävän sijoitustuotteen avaintietoasiakirja on jatkossa laadittava Suomen virallisilla kielillä eli suomeksi tai ruotsiksi”."

Tässä ei ole kielestä kyse. Suomalaiset osaavat ja ymmärtävät englantia hyvin, monelle se on työkieli ja hyvin luonteva osa elämää. Kukaan ei ole ostamassa mitään osakkeita vieraan maan pörssistä vahingossa, jos eivät sen maan kieltä osaa. Ja vaikka minä en osaa Venäjää, pitääkö kaikilla Suomessa asuvilta estää sijoittaminen myös suoraan Venäjälle? Minkälaista perverssiä logiikkaa tämä oikein on? Kuka on palkannut töihin kaverin, joka oikeasti ajattelee näin?

Ei, tässä on kyse ranskalaisten ja saksalaisten pankkien ja pörssien hätääntymisestä. He haluavat estää, että me emme pääse ostamaan Vanguardia ja Blackrockia koko komeudessaan, koska kukaan ei halua sijoittaa ranskan ja saksan pörsseihin ja rahastoihin. Ja arvatkaa miksi? Koska niissä on korkeammat kulut, ja koska ranskaan ja saksaan ei ole oikeaa verosopimusta, vaan siitä löytyy monisivuinen artikkeli miten paperikirjeellä pitäisi saksankielisellä lomakkeella periä väärinkerättyjä osinkoveroja pois Saksasta. Ja voit olla ihan varma, että se kestää jotain vuosia saada sinun kymmenen euron osinko sieltä pois, ja autistinen saksalainen byrokraatti ei mitään englantia ymmärrä, ja kaikki maksut maksat sinä. Sen sijaan tämä prosessi amerikan suunnasta on täysin automaattinen, eikä vaadi minkäänlaista toimeenpidettä suomalaisen duunarin osalta. Senkus sijoitat, jenkit pidättää 15% ja loput 15% menee valtiolle. Voiko olla helpompaa? Ja sijoittamisen pitäisi olla helppoa, että suomalainen duunari voi hajauttaa muuallekin kuin siihen Hervannan homekämppään.

 

Miksi yksikään presidenttiehdokas ei ole tarttunut tähän asiaan, että suomalaisen pienen duunarin mahdollisuudet laittaa säästönsä maailman parhaimpiin ETF:iin ollaan ryöstämässä? Ei Niinistö jyrähdä, eikä Huhtasaari. Ei näitä meidän valtaapitäviä ihmisiä kiinnosta ihmisten köyhyys ja taloudelliset estot lainkaan. Yhä syvemmälle Neuvostoliittoon on mentävä, kunnes ainut sallittu omistus on oma asunto ja suomalainen osake. Todella hyvät hajautukset mies.

Minun ratkaisu tähän on helppo. Olen ollut EU-myönteinen, mutta en enää. Norjan tai Sveitsin tie on voitokas tie. Olkaamme kuten Norja, poistukaamme EU:sta ja eurosta, jäädään ETA:aan, liittykäämme NATO:on ja sen jälkeen varmuuden vuoksi asetettakoon englanti kolmanneksi kieleksi.

Maximum independence, maximum trade, maximum firepower.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Erinomainen huomio ja onhan tuo nyt anuksesta, että tuollaisia rajoituksia asetetaan. Ainoa, mistä olen mahdollisesti eri mieltä on, että tuo olisi nimenomaan ja vain EU:n vika. Finanssivalvontahan tuon päätöksen teki, ja jos se olikin saksalaisten ja ranskalaisten pankkien lobbauksen tulosta, niin aivan samalla tavalla voivat suomalaiset pankit lobata suomalaisia päättäjiä, ja saada aikaan samanlaiset kiellot. Suomihan on kieltojen ja sääntöjen luvattu maa, joten en luottaisi kotimaisiin päättäjiin ainakaan enempää kuin Euroopan päättäjiin.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Joo, olen melko varma, että tässä on enemmän kyse FiVan spedeilystä kuin EU:sta. EU:n sääntöjä voi aina tulkita, jos vaan on kanttia.

Toimituksen poiminnat