Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Suomalaiset vero- ja tukirakenteet tekevät ihmisistä köyhiä systemaattisesti

Jos ihmetellään sitä, miksi 40% kansan köyhimmistä omistaa saman kuin 7 rikkainta, ja miksi se köyhempi 40% maksaa 5000 milj. veroja vuodessa, ja 7 rikkainta vain 8 miljoonaa veroja vuodessa, niin...

Ensinnäkin jokaisen elämä asumisineen ja ruokailuineen varmaan maksaa vähintään sen reilun tonnin kuussa, ja monien palkka ei ole kahta tonnia kummempi. Ero sen, joka tienaa 2k nettoa ja sen joka tienaa 5k nettoa on säästöpotentiaalissa 1k vs 4k/kk, eli 12k/vuosi tai 48k/vuosi. Nelinkertainen etenemä + kasvavien korkojen vaikutus. Lisäksi kaikkien pääomatuloveroprosentti on sama, oli varallisuutta sitten 10 euroa tai 10 miljoonaa.

Toisekseen, kaikki suomalaiset vero- ja tukirakenteet ovat sellaisia, että ne pitävät vähäisen varallisuuden ihmiset vähäisessä varallisuudessa:

Jos haluat säästää tv-luvasta ja et osta telkkaria, niin valtio asettaa mediamaksun, että ei, maksat silti 140e joka vuosi.

Jos käytät autoa ja ostat pienen auton, jossa ajoneuvovero 92 euroa vuonna 2013, niin ei, 2017 vero on jo 171 euroa.

Jos ajattelit tienaavasi enemmän rahaa käymällä enemmän töissä, niin ei, ansiotuloprosenttisi nousee jostain 30% -> 40%.

Jos ajattelit sijoittaa rikkaaksi ja teet voittoja, niin jokainen osinko verotetaan 25-30%, vaikka kurssit romahtaisi ensi vuonna, etkä ole edes tulouttamassa mitään vielä, vaan vasta kerrytät varallisuutta.

Jos ajattelit säästää ja sijoittaa vähäkuluisiin ETF-rahastoihin ulkomailla, niin ei, EU kieltää sen, jos ei esitettä suomeksi.

Jos ajattelit luottaa eläkejärjestelmään, Ilmariseen, joka riistää 25% sivukuluja työnantajaltasi, niin ei, ne rahat eivät ole allokoitu sinulle. Kuolet ennen hypoteettista eläkeikää ja joku 90-vuotias mummeli vie sinun eläkkeesi, jota säästit kun olit 30-vuotias. Vaikka itse säästämällä olisit voinut jäädä eläkkeelle jo 55v.

Jos olisit koskaan missään oikeustilanteessa, paha avioero, myymäsi kämppä oli homeessa, tai joku tekaistu syyte tai muu, niin voit helposti ottaa takapakkia kymmeniä tuhansia euroja ja pilata koko säästörakenteen. Ja koska aloitat nollasta kerryttämään, niin varaa minkäänlaisiin virheisiin elämässä ei ole. Jos näet mitään ongelmia, juokse pois. Jos on olemassa mitään riskiä mistään ongelmista, sulje se riski. Kaikki pitää suorittaa täydellisesti ja virheettömästi. Köyhä ei voi luottaa vakuutuksiin, virastoihin tai mihinkään, jos siitä ei ole nimiä sitovasti alla.

Jos olet missään välissä työtön tai opiskelija, kela pakottaa sinut käyttämään ruokaan ja asumiseen kaikki mitä olet näiden verojen ja systeemien alla kyennyt säästämään, käytännössä nollaten tilanteesi kunnes olet taas köyhä. Sitten kela tukisi sinua, ehkä. Miksi sitten edes maksaa veroissa näitä tukia ollenkaan, jos ne ovat käytännössä epäluotettavia? En minä halua maksaa niistä mitään sitten, jos niihin ei oikeasti voisi luottaa.

Sen takia perustulo, että ihmisiä motivoitaisiin vaurastumaan hitaasti ajan kuluessa sukupolvelta toiselle, ja että veroissa maksettuun sosiaaliturvaan voisi luottaa, joten sitä voisi maksaakin veroissa nurisematta. Nyt osa ihmisistä sumplii voivansa yhtä hyvin juoda kaikki rahansa, koska mikä tahansa virheaskel elämässä kuitenkin nollaisi säästetyn varallisuuden, ellei ole saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden alarajavarallisuuta, joka on laskentavasta riippuen 0.7-2 miljoonaa tuottavaa pääomaa.

Sen takia minä kannatan oikeistolaisempaa politiikkaa, tai siis, saituripolitiikkaa. Sen takia minä haluan heittää ylet, tuulivoimatuet, teatterit, uimahallit, pallokentät, kehitysavut ja kaiken, mikä ei liity infraan, puolustukseen, järjestykseen, terveyteen, koulutukseen ja perusturvaan ulos budjetin ikkunasta markkinoiden kentille hakemaan rahoitusta, että ihmiset voivat maksimaalisesti omalla työllään ajaa omaa talouttaan kohti taloudellista riippumattomuutta, jolloin kaikki ovat joskus tulevaisuudessa kategorisesti rikkaita ja riippumattomia, ja kaikki politiikan kitinä taloudesta jää menneisyyteen, koska talous on vaan niin hyvä. Päivän sana pitää olla LEAN-politiikka. Lopetetaan tuhlaus ja töihin.

Sillä keitä me olemme sanomaan yhteisönä, että joku metalliliiton minimipalkkaa 1608e/kk(?) tekevä kesätyöläinen haluaa rahoittaa tuulivoimaloita, teattereita, yleä, kehitysapua tai jotain risteilyaluksien yritystukia? Hän haluaa todennäköisemmin viisaudenhampaat pois suusta ja loput rahat säästöön osakkeisiin tai ASP-tilille ensiasuntoa varten, sekä järkevän eläkkeen, jota hän voi mittaroida ja kilpailuttaa. Hän on käytännössä kehitysapua ja tukea tarvitseva kohde 10 vuoden päästä mahdollisesti itsekin, jos vaikka tulisi lama. Ja kaiken järjen mukaan hänen pitäisi olla siihen oikeutettu valmistautumaan. Köyhällä, eli alle 0.7M varallisuuden ihmisellä, ei ole mitään velvollisuutta maksaa sellaisia asioita veroissa, joita valtion ei edes kuuluisi olla tekemässä alkuunkaan. Ensin pitää tehdä työt ja vaurastua, ja ruveta perseilemään vasta sitten. Suomen ongelma on nyt se, että se perseilee ensin velaksi, ja mitään suunnitelmaa tulevalle ei vaan ole. Kukaan ei ole koskaan kirjoittanut mitään "Suomen varallisuussuunnitelma" tai "Varainhoidon perustuslaki".

 

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seura-laski-seitsemalla-suomalaisella-varallisuutta-yhta-paljon-kuin-40-prosentilla-vahavaraisimmista-yhteensa/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Suomessa on kuitenkin melkein vähiten köyhiä. Ainakin 180 maassa on köyhiä enemmän ja ehkä vain muutamassa vähemmän. Olenko tuossa oikeassa?
Jotain siis teemme hyvin?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Hyvä blogi ja asiaa. Nythän rosvot väittää että kuka tahansa voi rikastua kunhan vain viitsii yrittää! He unohtavat mainita että kellä tahansa ei ole hyväveliverkostoa takana joka järjestää suojatyöpaikan jossa saa rohmuta yhteiskunnan varoja itselleen. Esimerkkinä Berner joka omakotitalon hinnalla sai lastensairaalan rahasammokseen.
Jokaisen on mahdollista päästä vihreälle oksalle, liittymällä kuuden koplaan, mm. Vihreään puolueeseen ja nuoleskelemalla siellä sopivia henkilöitä. Ei muuten!

Pekka Iiskonmaki

''Suomalaiset vero- ja tukirakenteet tekevät ihmisistä köyhiä systemaattisesti''

Surullisinta asiassa on, että köyhyys vain lisääntyy.

Pekka Iiskonmaki

Surullisinta on nähdä nuorten ja lahjakkaiden maastamuutto.

Se on valtava aivovuoto Suomelle ja valtava menetys tulevaisuudesta.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Jos ajattelit tienaavasi enemmän rahaa käymällä enemmän töissä, niin ei, ansiotuloprosenttisi nousee jostain 30% -> 40%.

Jos ajattelit sijoittaa rikkaaksi ja teet voittoja, niin jokainen osinko verotetaan 25-30%,
---

Tämä verotusepäkohta on tällä hetkellä se pahin asia joka lisää tuloeroja systemaattisesti ja vie lisäksi rahaa tuotannosta virtuaali-pörssi maailmaan vielä kaiken lisäksi.
Asuntopuolella tämä sijoitus-efekti pahoin vääristää perus-asumistoimintaa huomattavasti.
Asuminen on ihmisen perustarve, ei kapitalistinen sijoituskenttä

Jos haluaisit parantaa maailmaa ja tehdä siitä oikeudenmukaisemman ja rehellisemmän, laittaisit verotuksen sekä palkka-tulojen, eläke-tulojen, sekä sijoitustulojen osalta, samanlaiseksi.
Sama veroprosentti jokaisella.
Jos siis haluaisit että verotus-yhteiskunta olisi rehellinen ja oikeudenmukainen, niin tekisit tuon edellä mainitun,
jos siis haluaisit parantaa maailmaa.
Mutta haluatko sinä, lukija?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset