Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Hallitus, lopeta tuhlaaminen

Hallituksen tukipolitiikka on täysin vastuutonta rahan tuhlausta maassa, joka ottaa 5 miljardia velkaa vuosittain, jossa on 8.8% työttömyys, 7% toimeentulotuella, 500 000 ulosotossa, taittuva palkkakehitys ja heikentyvä demografi, jonka syntyvyys on alin sitten nälkävuosien.

Tässä artikkelissa luvataan 400 euroa sähköpyörän ostoon 2018-2021. Ihan kiva, mutta ei ole valtion tehtävä. Lisäksi tuki ei koske tavallista Helkaman Oivaa, joten se siitä ympäristöystävällisyydestä sitten.

Sitten on 2000 euron sähköauton hankintatuki.

Sitten on 1500 euron romutuspalkkio vanhalle autolle, mutta vain jos ostaa upouuden auton, ei käytettyä.

Sitten on kaavailtu syrjäseutujen romutuspalkkiota asunnoille. Ihan kuin se olisi veronmaksajan ongelma, jos joku on rakentanut metsään talonsa. Siis eihän moni muu omista taloa lainkaan, eikä vuokraan saa mediaanituloinen tukea lainkaan.

Kaikki nämä ylläolevat kaavaillut tuet ovat tukia porvareille, ja ne revitään keskituloisten palkoista ja ALVeista. Se kaljakin on kallista vain, että joku saa uuden auton jossain. Se voi sillä sitten hakea sitä kaljaa Virosta vaikka.

Sen päälle tuemme tuulivoimaa 300 miljoonaa vuodessa. Se tuulivoima kyllä tuotettaisiin ilman tukeakin, ja jos valtio olisi jotenkin järkevä, niin se ostaisi pääomarahastoa, joka rakentaa tuulivoimaa, ja keräisi voittoja edes. Mutta ei, kun maksetaan toisten voittoja silloin kun tuulee, koska yllätys että sähkön hinta laskee kun tuulee, ja tuulivoimalat puskee kaikki samaan aikaan sähköään verkkoon. Sehän on just se, miksi se on haastava tuotantomuoto. Miten tämä voi olla tärkeämpää kuin ansiotuloveron alentaminen tai hammashoito? 

 

Entäs nämä iänaikaisen klassiset myynnit: katsastuslaitos, Digita, Caruna, Destia ja Kemira Growhow (Sokli). Digita tekee mediamaksun veropakolla 20% tuottoa ja ei ole pörssissä, Caruna on sähkönsiirtoa ja ei ole pörssissä, Destia duunaa tienpäälliset nykyään Ahlström Capitalille ja ei ole pörssissä, ja Kemira Growhow lannoitebisnes meni Yara Internationalille. 

No mitä valtio osti salkkuun tilalle kun tällaisia rahakkaita, vähävolatiilisia ja lakisääteisiä peruspalveluja myytiin pois? Nokiaa ja Talvivaaraa. Nokia, tuo yritys, joka on tunnettu lähinnä siitä, että Helsingin OMXH25 ilman Nokiaa on oikeastaan menestynyt paremmin kuin OMXH25 sen kanssa, ja siitä, että niiden älypuhelimet eivät edes olleet vedenkestäviä ja Whatsapp toimi huonosti. Täytyy olla aika sakea kaveri, että myy monopolisähkönsiirtoverkon ja tv-lähetysverkon vain ostaakseen jotain julkisia ylihintaisia osakkeita jostain riskipitoisesta teknologiayrityksestä. Normaalit sijoittajat saavat vain unelmissaan ostaa Carunan ja Digitan kaltaisia paikallisia monopoleja listaamattomina ennen antia. 

Sen lisäksi rahaa menee 30 miljoonaa puoluetukiin. Puoluetuet menee eniten suurimmille puolueille. Olisiko vaikka puolueiden tasarahoitus mitään? Samat sihteerit ja avustajathan ne tarvitaan per puolue. Ja ständijuliste.

Sen lisäksi menee rahaa 450 miljoonaa vuodessa teatteriin ja taiteeseen. Tästä mua aina kritisoidaan kun kritisoin. Mutta ihan oikeasti, milloin viimeksi kävit oopperassa ja baletissa? Samanlaisia ongelmia on myös kunnan tukemissa harrastuksissa. Jos et käy uimahallissa, hukkaat verorahasi. Jos sinua ei kiinnosta futis ja jääkiekko, ne hallit ja kentät maksat turhaan. Nyt ei ole kyse lastentarhoista, kouluista, poliisista, paloasemista, terveydestä, sosiaaliturvasta, puolustuksesta, teistä ja siltarakenteista, joten ihan turha tulla mussuttamaan, että jos ei ole teatteria, niin miksi on palomiehet. Se on ihan yhtä älyvapaa heitto kuin että pakkoruotsi on ok, koska on pakkomatematiikka. Mutta näille kritisoijille laskutaidon puute onkin yleinen ongelma.

Tyypillinen kritisoija sanoo, että ei olisi jäähalleja, futiskenttiä, oopperoita, teattereita tai balettia ilman tukia, ja että kansa tarvitsee niitä. Kyllä olisi ja ei tarvitse. Käy Edenissä uimassa ja käy pelaamassa golffia. Markkinat kyllä toimivat, jos niitä ei häiritä, ja ihmisillä on ostovoimaa verojen jälkeen. Ja kaiken lisäksi liiketoimintaa joka ei kannata, ei pidä tukea, ja liiketoimintaa, joka kannattaa, ei tarvitse tukea.

Ja silloin kun laitetaan asioita tärkeysjärjestykseen, niin miettikää nyt järjellä kaikki ne asiat mitä tarvittiin, että lapsuudesta tultiin työelämään: yleinen järjestys, koulutus, terveydenhoito, hammashoito, opintotuet, tiet ja muu infra, ja riittävän alhainen verotus, että työllistyminen mahdollistuu kaiken sen jälkeen. Ja sitten mitä ihmiset tekee vapaa-ajallaan? Nehän voi päättää sen ihan itse, jos niitä ei ole verotettu hengiltä. Minä näen valtavasti erilaisia ihmisiä, joilla on täysin erilaiset mielihalut. Osa tekee käsitöitä, toiset lentää purjekoneella, jotkut seilaa saaristossa, toiset järven jäällä 19 neliön leijalla, ja illan päätteeksi, jos ne haluavat katsoa telkkaria, niin siellä on HBO ja Netflix.. Ja näihin ei saa minkäälaista tukea. Ei yhtään mitään. Jos mä ostan Degerö 28:n ja lähden seilaamaan Höga Kustenille, niin saanko mä sitten vähentää lastausautoni, suulipaikan ja laituripaikan verotuksesta, jos lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon etten jalallakaan astu balettiin? No enpä saa. Vaan ajoneuvovero on maksettava. Ja sekin on regressiivinen maksu, joka osuu kaikkein pahiten pienituloisiin. Ja eikö purjeveneeseen pitäisi saada 2000 euron hyvitysmaksu, koska se on hiiletön kulkutapa? Pitäähän niitä veistämöitäkin ajatella. Tässäkin valtio oli miettimässä lisäveroa kuten moottoripyörillekin.

Sitten YLE maksaa 500 miljoonaa vuodessa, ja kaikki maksaa senkin regressiivisenä tasasummana alkaen 21ke/v tuloluokasta, eli kaikkein köyhimmistä työntekijöistä alkaen. Samalla hinnalla saat Netflixin ja jää käteenkin. Ja ei sillä, ettei YLE ole hyvä ja tarpeellinen laitos - totta kai se on. Mutta ei sen tarvitse maksaa puoli miljardia, eikä sen tarvitse olla regressiivisesti verotettu, ja siinä voi olla vapaaehtoisia elementtejäkin. Minua ei ihan oikeasti kiinnosta maksaa rahaa jostain Uusi Päivä ohjelmista, tai Game of Thronesistakaan, tai katsoa jotain sannaukkolaa inkkaripäähine päässä. Mä voin sitten kyllä tilata HBO:n, jos oikeasti tarvitsee. Ja jos maassa on 8.8% työttömyys, niin ei ne toimittajan hommatkaan niin vaikeita ole, ettei niihin voisi käyttää jotain halpoja työttömiä, joten toivon todella, ettei siellä maksella yli 4ke palkkoja ihmisille, jos kerran 3k hintaankin varmasti löytyy tekijöitä vaikka tunnetusti lastentarhanopettajista. 

Sitten menee rahaa tietysti kehitysapuun 500 miljoonaa. Kukaan ei edes tiedä miten ne varat käytetään, ilmeisesti johdon mersuihin jossain kehitysmaassa ja loput järjestöjen kuluihin (pitäähän niitä mersuja olla). Ja ihan kuin jonkun 2.5ke/kk tienaavan ihmisen primääritavoite on lähettää rahaa ulos maasta verojensa muodossa, kun tällainen <100k varallisuuden ihminen on käytännössä ihan helisemässä taloudessaan, jos työt menisi tai sairastuisi. Ensin pitäisi aina laittaa oma happinaamari päälle ja sitten vasta auttaa viereistä. Käytännössä me otetaan puoli miljardia velkaa vuosittain ja lähetetään se vastikkeetta pois maasta. Samaan aikaan kritisoidaan, ettei voida antaa vastikkeetonta perustuloa kansalaisille, ja opintotukikin on osittain lainapohjaista, mutta turvapaikka ei sitten muka ole lainapohjainen? Ja silti balettiin on rahaa, ja tuulivoimaan, ja Game of Thronesiin. Vaikka sä et edes käyttäisi sähköä, katsoisi telkkaria ja lähin baletti olisi 600 km päässä. Jos olisit vielä työtön ja opiskelija lainapohjaisesti, ja saisit siinä vaiheessa osinkoa 100 euroa vuodessa, niin maksaisit täyden osinkoveron osingoistasi, jotta sillä voidaan ostaa lisää balettia, tuulivoimaa, telkkaria, kehitysapua ja kaikkea roskaa tuhannella miljoonalla, jota et koskaan tarvi, joka ei nosta sinun talouttasi, ei maasi taloutta, ei maakuntasi taloutta, ei kaupunkisi taloutta... ei minkäänlaista pelastavaa tekijää. Täydellistä rappiota, eikä mitään suuntaa. Ja jos tämä on maailman onnellisin ja sosiaalisesti kehittynein maa, niin miten huonoja ne muut maat voi olla? Ja jos ne muut maat on vielä typerämpiä, niin älkää nyt sinne rahaa lähettäkö. Korjataan nyt tämä maa ensin niin, että talous on jotenkin järkevä, eikä 5 miljardia tappiollinen joka vuosi.

Se pitää kirjoittaa oikein ylös johonkin, että jaamme aina budjetiin kahteen osaan: tehtäväkriittiset asiat ja hupiasiat. Ja sitten niihin joku järjestely, että velkaisena valtio vähentää ensin hupijutuista (ja porvarituista), ja sitten viimeisenä vasta niistä tärkeistä.

 

Mä ymmärrän sen, että valtion pitää osallistua kehitysapuun, ja pitää olla lähetysverkko ja puolueeton (*köh köh*) media. Mutta että sen tuhlaamisen skaalan pitäisi olla järjellisessä suhteessa muihin asioihin ja verotettu normaalin progression mukaisesti siten, että pienituloiset eivät pakolla maksa heille mahdollisesti täysin tarpeettomia asioita täyteen hintaan, samaan aikaan kun ei olisi varaa vaikka tehdä paria hammaspaikkaa. Sopiva kehitysavun määrä olisi ehkä 50 miljoonaa. Puoluetuen määrä ehkä 5 miljoonaa. Ylen budjetti ehkä 90 miljoonaa, taiteen ja teatterin tuki ehkä 20 miljoonaa. Ja siinä rinnalla sitten kun opintotuki on 550 miljoonaa (1% budjetista), niin se vaikuttaa jo siltä, että asiat on oikeasti loogisessa kokoluokassa toisiinsa. Ei kukaan tule mussuttamaan vain puoluetukien 30 miljoonan hukan takia, tai kansanedustajien palkan ylimitoitetun palkan, joka pitäisi sitoa vientityöntekijän mediaanipalkkaan + OMXH25 bonus. Mutta kun puhutaan 300 milj, 450 milj. 500 milj. ja 500 milj. ja 30 milj. ja vielä yhden 500 milj. erän kuluerästä, ja ei olla edes menty vielä verovähennyksiin ja lihan tuotantotukiin yms. niin kyllä meillä pitäisi jotkut kellot jo soida. Menee toista miljardia hukkaa, eikä vastineesta ole tietoa. Leikkaamalla vähän niin saisit puolustusvoimien toimintamenot ilmaiseksi, jos vain tuulivoima on markkinaehtoista, pari saippuasarjaa siirtyy maikkarille ja oopperalippu on jotain kymppejä kalliimpi. Kuulostaa ihan ok:lta mulle. Ei ihan oikeasti tarvitse edes koskea lapsilisiin, tarhoihin, vanhusten terveydenhuoltoon. Miksi leikata kipeistä asioista, kun budjetti on ihan täynnä kaikkea roskaa?

 

EDIT: Ja Berner, jos haluat lisätä julkisten käyttöä ja pyöräilyä, niin se ratkaisu on helppo: salli autoille maksuton seisonta ja käyttöönotto joka päivä. Näin ihminen voi pitää auton pois rekisteristä viikolla ja mennä pyörällä töihin, ja sitten viikonloppuna ottaa auton käyttöön ja käydä mökillä ja vanhemmillaan ja niin poispäin. Tällöin hän maksaisi ajoneuvoveron ja vakuutuksen ja vakuutuksen ALVin vain viikonlopulta, ja pyöräily töihin olisi täyttä voittoa jo itsessään. Se maksu seisontaan laittaessa on pelkkää kiusantekoa. Nämä järjestelmät voivat olla pankkitunnuksin täysin automaattisia kuitenkin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Työttömiä on siis tämän TEM:in mukaan:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Tammikuun lopussa työ­- ja elinkeinotoimistoissa oli kaikkiaan 584 400
työnhakijaa, mikä on 66 500 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Joulukuussa kutakuinkin samat mutta 1200 enemmän.

Kun katsellaan työssäkäyvien lukumääriä:

http://www.findikaattori.fi/fi/41

Laskepa siitä, että paljonko todellinen työttömyysprosentti on ja se ei ole tuo 8,8%. Tähän täytyy ottaa mukaan myös aktiivimallin leikkurivaikutus, joka alkaa vasta huhtikuusta lähtien.

Kyllä. Tässä näyttää siltä, että isot firmat ostavat infraa ja yrityksiä sekä kiinteistöjä, jotta voisivat kääriä voitot taskuunsa ja vievät rahat veroparatiisisaareihin ja Suomi jää ilman.

Kehitysmaihin suunnatut rahat menevät pääosin hukkaan, kun ne myöntäjät eivät ymmärrä, ettei niissä maissa välttämättä olla lakeja kunnioittavia tai ei osata laskea tahi lukea vaan kääritään taskuun ja väitetään tehdyn jotakin rahojen eteen, hulppeaan kartanoon mutta vessoihin ei ole panostettu kuten muutama vuosi sitten oli kerrottu karusta todellisuudesta kehitysapurahan menneen hukkaan olemattomiin projekteihin.

Nokialla taas ei ole mitään tekemistä kännyköiden kanssa vaan HMD Global-yhtiöllä, jolle Nokia antoi lisensointioikeudet. Nokialla on vain verkot ja muutama muu projekti. HMD Global on kertonut myyneensä yli 60 miljoonaa kännykkää mitä epäilijät ja muut analyytikot ovat yllättyneet brändin suosiosta.

Olen samaa mieltä, että pitäisi keskittyä siihen omaan yhteiskuntamme tilaan, johon kannattaisi panostaa eikä keskittyä ulkomaailmaan ja jättää omat kärsimään. Ei auta, että ei meillä ollut aikaa keskittyä kansalaisten kanssa kesskusteluun mutta samaan aikaan meillä oli tarpeeksi jakaa ulkomaailman kanssa rahaa sekä aikaa.

Ei Suomen virastot tai eduskunta taikka hallitus enää toimi.

Kansa edelleen haluaa muutosta typeryyden politiikkaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eroaako kokoomus jotenkin sdp:stä tai vasemmistoliitosta, kaikki tuhlaa julkista rahaa kuten keskustakin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Jaahas - mitä on tuhlaaminen ? Tukiaisia tuossa jo mainittiinkin. Entäs pakkoruotsi ? Veronkierto ? Hehkulamppu- ja digipakon pakkovoitot on jo tuhlattu. Nyt pitäisi siis keksiä uusia. Nuo sähköfillarit kelpaavat kyllä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ja taas vanhuksia sorretaan! Missä viipyy tuki sähköisistä rollaatoreista?
Olemme sentään me nykyiset vanhukset rakentaneet näin hienon Suomen, jolle vielä jopa myönnetään lainojakin maailmalta. Nykyporukka se vain elää velaksi ja lisää velkaa otetaan aina vain enemmän.

Toimituksen poiminnat