Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Lapset liian iso riski miehille

  • Regulation kills my inner child, and the actual child as well
    Regulation kills my inner child, and the actual child as well

Minulla on teoria, että syntyvyys laskee, koska lapsien tekeminen on liian iso riski.... miehille! Eli avioliittolaki 1929 ja sitten elatusavun korotus 1956, taas '60, revisioitu '66, revisioitu '75 ja päälle avoliittolaki 2011, jonka perusteella avopari voi anastaa toisen maksamasta talosta vaikka osuuden. Tähän päälle sosiaaliviranomaisten taipumus tukea naisen päätöksiä, niin useampikin nuori mies varmaan ajattelee samaa kuin minäkin: en ole valmis tähän, en voi hallita tätä, en ole hallinnassa elämästäni jos teen tämän vähänkään väärän ihmisen kanssa, joka ei suhtaudu asiaan sillä vakavuudella kuten minä suhtaudun. Kiitos ei, en ole kiinnostunut tuotteesta. 

Kasvanut työttömyys, kasvaneet eläkemaksut (1960 5%, ja nykyään 24.4% palkasta), ja muut maksut tekevät työn kannattavuudesta huonon. Epävarman työsuhteen palkasta jää huonosti rahaa käteen maksaa alati kasvavia asuntojen hintoja ja vuokria, joka johtuu kaavoituksen monopolista. Omalle tontille kun ei vapaasti saa rakentaa.

Nyt meillä on tilanne, että minkä tahansa kasvukeskuksen lähiöissä on isoja omakotitaloja 60- ja 70-luvuilta, mutta siellä pihalla on käkkäräpäinen 60+ pariskunta. Lapset ovat muuttaneet itsemurhatehoyksiöihin ja tuskailee asumisen hintaa, kun vanhemmat ostaa Tokmannin tyhjäksi krääsästä täyttääkseen ison perheasuntonsa, jossa asuvat vielä 80+ asti. 

Kaupunkien ekonomiset lokerot tehdä lapsiperhe eivät koskaan vapautuneet suurten ikäluokkien alta. Heidän lapsensa asuvat 70-luvun neukkukuutioissa maksimissaan yhden lapsen kanssa jos sitäkään, koska muuta niihin ei järkevästi yleensä mahdu, tai ole varaakaan. 

Rohkeus muuttaa maaseudulle on taas tapettu väliaikaisin ajoneuvoveroin ja keskittämällä kaikki tekeminen pk-seudulle. Vaikka se olisi ilmastolle huono, niin ajoneuvoverotuksen keventäminen saattaisi vaikuttaa asiaan, mutta fiksumpi tapa on vapauttaa rakentaminen kaupungeissa. Toki, saat ok-talon Jämsästä hintaan 50 tuhatta euroa, mutta siellä ei ole välttämättä mitään pysyvää työtä itsellesi. Työn pysyvyys onkin yllättävän tärkeää. On täysin eri tehdä lapsia 3% työttömyyden maailmaan kuin 10% työttömyyden maailmaan, sillä:

Suomessa on kolme asiaa, joissa ihminen jää velkaiseksi:

  • pieleen mennyt yrittäjyys
  • elatusmaksujen meno ulosottoon
  • opintolaina, jolla ei tullutkaan työtä

On taloudellisesti sinulle parempi olla vanki, turvapaikanhakija tai istua toimeentulotuella metsäsuomen rivarissa juomassa kaljaa, kuin opiskella epäonnistuneesti, perustaa perhe epäonnistuneesti tai epäonnistua yrittäjänä. Tämä on se viesti, mitä meidän poliitikot nyt antaa. Ilmeisesti se on jonkinlainen testi kuinka sakea suomalainen äänestäjä voi olla.

Olisiko aika miettiä ratkaisuja? Ainakin elatusmaksut voi poistaa, ja vähän korottaa lapsilisiä sillä yli satasen summalla, mikä tukisi jo kahden vanhemman perheitäkin runsaasti. Tähän kuulee usein argumentin, että jokaisen pitäisi maksaa lapsensa itse. Kiitos, poistetaan sitten verotuksesta päiväkodit, koulut, neuvolat, lapsilisät, suuremmat asumistuet, toimeentulotuet jne. koska tällä hetkellä me sinkkumiehet maksetaan noitakin rakenteita, ja maksetaan vieläpä täysin uusille ihmisille Suomen ulkopuolelta, jotka Suomen hyvinvointivaltion osuuskunnan kassaan ei ole vielä maksanut eurosenttiäkään veroja, joten tuosta asiasta on aika väsynyt argumentti tulossa. Verotus ja säännöt on järjestelmä, ja juuri nyt se järjestelmä on tuottanut huonoa syntyvyyttä pitkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Kaikki eivät halua lapsia ja harva haluaa kolmea lasta.
Suomen alhaisesta syntyvyydestä puhutaan paljon, mutta korkeasta steriloimisiästä ei edes keskustella.
Suomessa on sterilisaatio kielletty alle kolmen lapsen vanhemmilta ja alle 30-vuotiailta.
Poliitikot ja media eivät edes keskustele oikeuden laajentamisesta.
http://steriloimislaki.blogspot.com/
#steriloimislaki

Piraattipuolue:
"Steriloinnin ikäraja tulee laskea 18 vuoteen."
Piraattipuolueen puolueohjelma 21.7.2018

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Toki, mutta sterilisaatio pitäisi itse maksaa joka tapauksessa, niin ei se paljon muuta, koska voihan sen kai ulkomailla teettää jo nyt ilman lupaa, varmaan Virossa tjsp. Ei ole tärkeä asia ollenkaan. Seksiä ei ole pakko harrastaa ja ehkäisymetodeja on monia, kuten rytmimetodi.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Sterilisaation voi saada julkisessa terveydenhoidossa, jos on valmis jonottamaan.
Yhteiskunnalle sterilisaatio tulee halvemmaksi kuin lapsista tulevat tuet ja palvelut.
Yksityistä puolta koskee sama steriloimislaki.
Laki ei kiellä menemästä ulkomaille steriloitavaksi. Virossa ikäraja on 35 vuotta, josten se on Suomea takapajuisempi.
Harva haluaa olla harrastamatta seksiä ja sterilointi on varmimpia ehkäisyjä. Rytmimetodeihin ei pidä luottaa.

Toimituksen poiminnat