Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Kaksi tärkeintä kysymystä kun puhutaan politiikasta

 • Yhdysvallat itsenäistyi välttääkseen rahoittamasta Englannin imperiumia. Valitettavasti he rahoittavat nyt Pentagonia.
  Yhdysvallat itsenäistyi välttääkseen rahoittamasta Englannin imperiumia. Valitettavasti he rahoittavat nyt Pentagonia.

Aina kun jaetaan valtion "ilmaista" rahaa, pitäisi kysyä kaksi kysymystä:

 1. Onko kohtuullista pyytää jotakuta toista olemaan yölläkin töissä maksaakseen tämän asian?
 2. Vähentääkö tämä jatkossa tarvittavan verotuksen määrää?

Jos edes toiseen saadaan kyllä, niin asia voi olla tarpeellinen maksaa budjetista. Muuten ei.

 

CASE-esimerkkejä, jotka ovat kohtuullisia

 • Sairaudenhoito toiselta kansalaiselta - on kohtuullista, kuka tahansa voisi sairastua, ja emme varmasti halua asua sairaiden ja kuolemaa tekevien ihmisten joukossa. Haluamme olla terveitä, ja se onnistuu vain yhdessä. Tämä on keskeistä hyvinvointia veronmaksajilta veronmaksajille.
 • Peruskoulutus - on kohtuullista, kaikki meistä kävi sen kuitenkin nuorena, ja se tuli tarpeeseen. Ilman sitä asuisimme tyhmien ihmisten keskellä, ja tyhmät ihmiset ovat vaaraksi muille (hygienia, tulipalot). Tämäkin on keskeistä hyvinvointia veronmaksajilta veronmaksajille.
 • Ammatillinen ja yliopistollinen koulutus - on kohtuullista, jos se on työllistävä ala. Jokainen tarvitsee ammatin - emmehän me halua asua työttömien ihmisten keskuudessa. Koulutettu työvoima parantaa tuottavuutta. Naistutkimus ja musikologia ehkä ei niin paljon kuitenkaan.
 • Sosiaalituki noin 800e/kk asti - on kohtuullista, kuka tahansa voisi olla työtön ja tarvita tukea vuokraan ja ruokaan sillä aikaa kun hakee töitä tai kouluttautuu. Emmehän me halua asua varkaiden keskuudessa. Tämäkin on keskeistä hyvinvointia veronmaksajilta veronmaksajille, mutta kohtuus kaikessa. Yli tonniset tuet kuussa edustavat jo muiden työläisten varojen tuhlausta. 

Jos näitä ylläolevia ei maksettaisi veroissa, kansalaisilla menisi kohtuuttomasti omaa huolta ja varoja sen huolehtimiseen, että perusasiat kuten turvallisuus, hygienia, terveys, ja lasten koulutus saadaan taattua. Tällaisia maita on jo olemassa, kuten vaikka Etelä-Afrikka, jossa legendaarisesti mikään ei toimi, ja rikollisuus on jatkuvaa kellon ympäri. Keskiluokkakin ajaa kotiin porttien läpi, koska muuten ei olisi turvallista. Yllätys, että maa ei ole kovin menestynyt juuri millään osa-alueella, koska kaikki sisäinen työ ja energia menee selviämiseen. Siksi hyvinvointivaltion malli on puolustettavampi kuin puhdas yövartijavaltio.

 

CASE-esimerkkejä, jotka eivät ole kohtuullisia

 • Puoluetuki 30 milj. - ei ole kohtuullista. Puoluetta voi rahoittaa jäsenet jäsenmaksuin, eikä ole kenenkään tehtävä olla vuorotöissä Vasemmistonuorten takia. Puolue ei ole pakollinen osa demokratiaa, ja ehdokas voi myös olla sitoutumaton.
 • Tuulivoimatuki ~250 milj. - ei ole kohtuullista. Vain osa mielivaltaisesti valikoituneista sijoittajista saa tuen, ja tuulivoimaa rakentuu ilman tukeakin. Tukeakseen uusiutuvia riittää, että poistaa fossiilisten tuet. Rahaa säästyy kahdella rintamalla.
 • Taide- ja teatterituki 450 milj. - ei ole kohtuullista. Ilman taidetta ei voi elää, mutta ilman teatteria ja suomalaista valtion tukemaa taidetta voi. Teatterissa voi olla myös huonoja näytelmiä. Valtion tuella asiakas ei pysty lompakolla äänestämään mikä on kuraa, ja mikä menee jatkoon. Köyhimmille ihmisistä teatteri ei ole muutenkaan keskeinen tarve, jos rahaa kerätään esimerkiksi asunnon käsirahaan.
 • Kehitysapu 600-950 milj. - ei ole kohtuullista. Emme voi pyytää ketään olemaan pidempään töissä, jotta voisimme lähettää hänen ansionsa toiseen maahan. Sen toisen maan hyvinvointiosuuskunnan on laadittava omat sääntönsä. 
 • Kotitalousvähennys 400 milj. - ei ole kohtuullista. Emme voi pyytää ketään olemaan pidempään töissä sitä varten, että jonkun vaimo jossain päin Suomea haluaa uudet keittiökaapit.
 • Maahanmuuttotuki 0.25-1.8 miljardia - ei ole kohtuullista. Emme voi pyytää ketään olemaan pidempään töissä sen takia, että joku maailman 7600 miljoonasta ihmisestä päättää yhtäkkiä muuttaa Suomeen. Miksi työläisemme ei sitten muuta pois Suomesta, jos rahaa saa niin? On jokaisen vastuulla maksaa omat muuttokustannuksensa. Koska hyvinvointivaltio on osuuskunta, pitäisi meidän määrittää osuusmaksu, jolla lunastetaan jäsenyys. Tällöin muut veronmaksajat osuuskunnassa eivät protestoi. Viisastelijoille: lastemme osuusmaksut ovat jo esi-isämme työllään ja perintöveroillaan maksaneet moneen kertaan.
 • YLE 500 milj. - ei ole kohtuullista. Osa ihmisistä ei käytä aikaansa televisionsa katsomiseen niin paljon, että se oikeuttaisi näin suurta budjettia. Television katsominen ei paranna ihmisen tuottavuutta samalla tapaa kuin koulutus tai terveydenhoito. Ihminen voi elää ilman televisiota kokonaan, mutta pari kanavaa ajankohtaista tiedotusta varten olisi hyvä, mutta pienemmällä hinnalla.
 • Tukea pellon muuttamiseksi metsäksi - ei ole kohtuullista. Metsäksi se muuttuu muutenkin, ja aiemmin on tuettu metsän muuttamista pelloksi.
 • Lapsettomuushoito - ei ole kohtuullista. Lapsia ei ole pakko saada käydäkseen töissä. Lapset eivät paranna tuottavuutta. Toisaalla jaetaan ilmaista ehkäisyä, joten olisi jakomielitautista tukea molempia kts. metsät pelloksi ja pellot metsäksi - hedelmätön pelto joka tapauksessa. Normiduunari ei tarvitse mitään näistä pakollisesti.
 • Uimahallit, jäähallit, yleisurheiluareenat - ei ole kohtuullista. Urheiluseurat voivat itse rakentaa temppelinsä. Julkinen ranta riittää, sillä meressä voi uida, ja järven jäällä voi pelata lätkää ilmaiseksi, ei tarvita kuin kunnan toimittama lumikola. Lätkä ja uiminen ei ole pakollista elämässä, ja juosta voi metsässäkin. Olisi moraalitonta sanella ylhäältä, että mikä laji saa tukea, ja mikä ei. Samaan aikaan lentäjät, rallistit tai veneilijät maksavat koko harrastuksensa ja saunakerhonsa itse. Minäkin olen varmasti maksanut isoista areenoista, joilla voi heittää vaikka moukaria, mutta en ole koskaan heittänyt moukaria. Ehkä minä haluan laittaa rahani investointeihin, enkä heitellä moukaria kentällä. Jos minä haluan heittää jotain, se on lumipalloja sitten, koska ne ei maksa mitään, ja niitä voi heittää kaupungin puistossa, joka on jo maksettu.
 • Tuki uskontokunnille - ei ole kohtuullista. Martti Luther opetti, että uskonnoista ei tarvitse maksaa. Mitä jos maksat vaikka väärästä uskonnosta? Sehän menisi ihan hukkaan. Paras kun et maksa mitään ja lataat sen pdf:nä netistä, mitä haluat tietää.
 • Petokorvaukset - ei ole kohtuullista. Eläinten omistaja voi ostaa vakuutuksen yksityisiltä vakuutusyhtiöiltä ihan kuten autonomistaja joutuu hankkimaan pakollisen liikennevakuutuksensa jostain syystä voittoa tavoittelevalta yksityiseltä yhtiöltä, ja maksamaan veroa liikennevakuutuksestaan.
 • Eläkejärjestelmän 24.4% maksut palkasta - ei ole kohtuullista. Kaikki ei elä luvattuun eläkeikään asti, tai välttämättä aio elää sinne asti, tai usko eläkejärjestelmän kulurakenteen kestävyyteen. Eläke tulee korvata tasasummaisella alle 800e kansaneläkkeellä tai perustulolla, joka maksetaan normaalin verotuksen mukana. Jokainen voi oman eläkkeensä säästää siihen päälle itse.
 • Hyökkäävä sota - ei ole kohtuullista. Kenenkään ei pitäisi joutua rahoittamaan mitään muuta sodankäyntiä paitsi oman maan puolustusta. Hyökkäävät sodat pitäisi aina olla yksityinen hanke yksityisen osakeyhtiön alla. Toista maailmansotaakaan ei olisi koskaan käyty, jos näin olisi toimittu. Viisastelijoille: tämä ei kuitenkaan sulje pois sitä, että jos joku maa tulisi hyökätyksi, että ei voisi taistelun alettua astua vihollisen maille, jos strategia sitä vaatii.
 • Investointi riskialttiiseen ja kyseenalaiseen projektiin tai teknologiaan kuten UMTS, Talvivaara, Nokia - ei ole kohtuullista. Lottopapereihin sijoittaminen on yksityisasia. Valtion tulee sijoittaa varaa vain monopoleihin, joita muiden haltuun ei haluta, ja maailmanindeksiin hajautetusti kaikkea omistaen. Sijoitusten pitäisi edustaa varmaa tuottoa, ei korkeaa riskiä. Tällä hetkellä valtio on myynyt kaiken matalariskisen: Kemiran lannoitebisneksen, Digitan tv-monopolin ja Carunan sähköverkkomonopolin.

 

Olen täysin vakuuttunut, että me kaikki olisimme miljonäärejä parissa vuosikymmenessä, jos minä ajaisin tätä maata. Voi mitkä suuruuden päivät meillä on edessä. :D

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Sanoit suurinpiirtein kaiken mitä kannatan.
Sanoman läpimenemisen ainoa este on se, että jos päättäjät, jotka tietävät sanomasi faktat yrittäisivät toteuttaa edes osan siitä, niin.....

Tuottava työ on jo Adam Smithin ja Chydeniuksen mukaan vaurauden perusta.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Anders Chydenius, Adam Smith, Thomas Jefferson... Maailma on kyllä todella tuntenut fiksuja ihmisiä 1700-luvulla.

Olen huomannut nämä totuudet:
*Kaikki on kiitollisia hyvinvointivaltiossa terveydestä, koulusta ja sosiaaliturvasta, sekä turvallisuudesta --- kukaan ei ole kiitollinen jostain puoluetuista.

*Kaikki hieno mitä näen Tampereella arkkitehtuurisesti: Frenckellit ja Finlaysonit, on nimetty suurten ja kunnianhimoisten, aikaistensa Elon Muskien mukaan --- jos verotus on ankara, paikallinen Elon Musk ei ilmesty täällä, vaan hukkuu oravanpyörään tai lähtee pois.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Et varmaa tahdo,että kaivan tuosta epäjohdonmukaisuuksia esille?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Hei Vellu, Juho Salon Blogi on kovasti mieleeni. Kuulisin mielelläni ao. epäjohdonmukaisuuksista.

Toimituksen poiminnat