Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Pystyisitkö suojelemaan yksilönoikeuksia enemmistön tyrannian alla?

  • Koska youtubea ei voi kohta eurostoliitossa katsoa tai myrkkyjärvessä uida?
    Koska youtubea ei voi kohta eurostoliitossa katsoa tai myrkkyjärvessä uida?

Tiedämme, että työllinen on köyhä ilman töitä. Siitä tulee työtön.

Tiedämme, että firmoissa on YT:t jopa kolmesti vuodessa. 

Työn voi siis menettää, ja joutua tuille. Tukea et kuitenkaan saa, jos on vähän säästöjä.

Jotta työtön ei olisi köyhä, säästöjä pitää olla kynnysrajan ylittävä osuus, eli se määrä, joka riittää elämiseen pääomatuloilla. Kaikki sen alle ovat riippuvaisia järjestelmästä, riippuvaisia löytämään työtä elääkseen täysipainoista ja onnellista elämää. Jos tulee uusi 1990 lama, niin nämä ihmiset ovat helisemässä. 

Tällä hetkellä ihmiset eivät säästä, koska rahan loppuessa jokaisen oletus on, että valtio maksaa ja omat säästöt pitää kuitenkin nollata. Eli jokainen elää euroillaan kuin viimeistä päivää: joka vuosi Ibizalle, ja kaikki osamaksulla. Koska rahat on aina loppu, halutaan aina lisää "ilmaisia palveluja". Valtio maksaa.

 

Tiedämme, että matalapalkkaisen työllisen suurin tulovero on kunnallisvero.

Tiedämme, että kunnallisverossakin maksetaan asioita, jotka eivät ole oikeasti välttämättömiä elämälle. Miljoonia voi mennä vuodessa mm. uimahalleihin, mutta miksei myös teattereihin, tai vanhan käyttämättömän rakennuksen siirtämiseen. 

Tiedämme, että et saa töitä CV:llä, jossa lukee vain osaan uida ja taputtaa käsiäni.

Tiedämme myös, mitä työn saamiseksi tarvitaan: 
peruskoulutus, ammatillinen koulutus, hyvä terveys, verkostoja, internet-yhteys, mahdollisesti ajokortti, läheinen asuinpaikka, ja järkevä kustannusrakenne, että työ kannattaa.

Näitä on hyvin perusteltua verovaroin tukea, jotta ihmiset ovat toimintakuntoisia, mutta edes kaikkia näitä valtio tai kunta ei tarjoa. Ei, vaikka ne ovat paljon tärkeämpiä kuin taidemuseouimahallikehitysapu tai tuulivoimasijoittajan tuotot.

Kun köyhä työläinen haluaa varmistaa elantonsa ja työssäolonsa, hänen tärkein tehtävänsä on säästää ja sijoittaa. Jos hän maksaa asioista, joita ei todellisuudessa tarvinnut elämäänsä, niin he, jotka pakottavat niitä asioita maksettavan, rikkovat hänen vapautta vastaan. He vetävät hänen säästöastettaan alas, ja vetävät häntä alas köyhyyteen. He kuluttavat sen rahan ympäristöä kuluttavaan toimintaan heidän oman viihteensä nimissä, vaikka totuus on, että ne viihteelliset asiat tulisivat tehtyä markkinavoimien kustantamana joka tapauksessa, kun riittävän suuri asiakasmäärä syntyy. Tällöin myös ympäristökuorman maksajat olisivat he, jotka sitä ympäristöä kuluttavat.

Kuka pystyisi suojelemaan yksilönoikeuksia tai ympäristöä enemmistön tyrannian alla? Entä kulttuuria? Esimerkiksi Vantaa voi silti sulkea lentokonemuseonsa vaikka ehkäpä 50% kansasta kannattaisikin lentomuseoita taidemuseon sijaan. Koska kulttuurinkin rahat kanavoidaan epädemokraattisesti verorahojen kautta kabineteissa ja hyvävelikerhoissa, niin ihmiset eivät voi edes estää tärkeiden kulttuuristen aarteiden tuhoutumista, koska heiltä on jo otettu rahat pois verotuksessa, ja päätetty sitten heidän puolestaan mihin kulttuuriin ja viihteeseen rahaa laitetaan, ja mihin ei.

Minä en ainakaan halua olla mukana tällaisessa tyranniassa, vaan haluan vapauttaa työläisen itse päättämään mitä hän haluaa tukea viihteenä ja kulttuurina itselleen - vai haluaako hän kenties säästää sen työn ja energian torjuakseen ilmastonmuutosta.

Sehän nyt on ihan hullua, että ihmiset käy pakolla enemmän töissä lämmittääkseen vettä pihalla verovaroin, ja sitten mediamaksulla tulee pakollista ilmastonmuutoskitinää toimittajalta, jonka Instagram on täynnä lomakuvia Etelä-Amerikasta. Sen jälkeen sopii todella hyvin ajankohtaisohjelma siitä, miten koululaitoksissa ei ole varaa edes pitää oppitunteja oppilailleen. Tuntuuko minusta vain siltä, vai onko meillä johtamisongelma sen kanssa, mikä on tärkeää verorahojen käyttöä, ja mikä on oikeutettua vaatia verorahoin tehtäväksi? Jos on varaa maksaa hyvätuloisten viihdepalveluja, niin pitäisi sitten olla varaa perustuloon ja kunnolliseen koulutukseenkin kaikille.

--

Vaihtoehtoisia malleja voisi olla palvelusetelimalli, jossa palvelusetelinsä voi käyttää vaikka hammashoitoon tai joukkoliikennelippuun teatterikäynnin sijaan. Tai sitten malli, jossa kaupungin viihdepalvelut edellytetään tekemään tuottoa lipputuloistaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat