Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Miksi valtio tuhlaa verovaroja, vaikka omat asiat eivät ole hyvin?

 • Vienti tasaista maassa, mutta BKT suurin pk-seudulla, koska verotus luo tarpeettomat suojatyöpaikat ja kulutusta
  Vienti tasaista maassa, mutta BKT suurin pk-seudulla, koska verotus luo tarpeettomat suojatyöpaikat ja kulutusta

Miksi vaikka valtion budjetissa on:

 • puoluetuki 30 milj.
 • taide- ja teatterituki 450 milj.
 • YLE 500 milj. 
 • tuulivoimatuki 250 milj. 
 • risteilylaivatuki
 • kehitysapu 900 milj.
 • maahanmuuton tuet 250+ milj.

Ja toisaalta kakofonista ristitukea ja verotusta, usein ihan turhaan:

 • kotitalousvähennys (400 milj.), mutta ALV huoltopalveluissa taloon, autoihin, kännyköihin..
 • matkavähennys, mutta vero autonomistamisessa, vakuutuksessa ja polttoaineessa
 • metsitystukia, mutta myös tukia peltoalalle
 • kalastustukia, mutta kalastuslupa kuitenkin maksaa 
 • yritystukia, mutta kuitenkin yrityksillä on yhteisövero
 • asumistukia, mutta kuitenkin vuokrassa on helposti 20-30% veroa

Ja sitten kuitenkin:

 • opintotuki on lainapohjainen
 • henkilökortti ja passi maksaa vajaa 50e/kpl
 • hammashoitokäynnit maksaa
 • terveyskeskuksissa on maksuja
 • ajoneuvossa on kiinteä vuosivero
 • hulevesi maksaa
 • rakennuslupa maksaa
 • ajokortti maksaa
 • lukiokirjat maksaa
 • bussilippu maksaa
 • ruuan hinnassa on veroa
 • jne.

Kriittiset ja tärkeät asiat maksavat ihmisille usein ylimääräistä, mutta ylenpalttisen vihoviimeiset tai täysin vaihtoehtoiset asiat ovat tuettuja verovaroin. Siitä huolimatta, metalliliiton minimipalkastakin maksetaan tuloveroa. Anna sen upota hetki.

 

Siellä joku paahtaa kolmivuorossa, että saadaan Kokoomukselle puoluetukea

Yksilön vinkkelistä valtion tuet, verotus ja maksut ovat kokonaisuudessaan mielisairaita. Eihän yksityinen ihminenkään ensin maksa Netflixiä ja Unicef-lahjoitusta, ja sitten totea, että ei jäänyt rahaa hammashoitoon, vuokraan ja koulukirjoihin. 

Me kaikki tiedämme mistä me olemme kiitollisia hyvinvointiyhteiskunnassa ja mistä emme. Me olemme kiitollisia koulutuksesta, terveydestä ja sosiaaliturvasta; juuri ne asiat, joista valtio aina leikkaa ensin. Ja me emme ole kiitollisia riistoverotuksesta, lupamaksuista, byrokratiasta, ylenpalttisesta törsäyksestä elitistisiin huveihin tai sijoittajien voittoihin; juuri ne asiat joita valtio aina lisää. Se on ihan sama onko siellä SDP, Keskusta, Kokoomus vai Vihreät - vauhti ja suunta on aina ollut populistisilla suurpuolueilla sama. Jos et usko heitä populisteiksi, niin muista #koulutuslupaus, ja muista myös, että Vihreätkin leikkasivat koulutuksesta. Poliitikot valehtelevat teille päin naamaa, lentävät rahoillanne etelään, ja sitten vaativat teiltä maksuja ilmaston vuoksi, vaikka suurimmat päästöt tulevat heidän kaltaisiltaan kuluttajilta itseltään. 

 

On hyvin elitististä valtiolta ajatella, että kansalainen ei itse tietäisi mitä haluaa

Jos kaikki turhat asiat olisivat vapaaehtoisia ostaa omin rahoin eikä pakollisesti verovaroin, niin meidän päättäjät ja heidän sisäpiirinsä menettäisivät osa työnsä. Vihdoin me näkisimme sen, että päästöt laskevat, ja asuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla laskevat, sillä suuri osa työpaikoista siellä perustuu julkiseen bruttokansantuotteeseen. Vapaaehtoisesti ihmiset eivät tekisi ylenmäärin lisää yötöitä mennäkseen teatteriin, risteilylle, lahjoittaakseen 900 miljoonaa ulkomaille, tukeakseen sijoittajia tai tuntemattomia puolueita, tai mitään muutakaan. He kävisivät töissä ja ostaisivat ne asiat mitä tarvitsevat ja kun ne on maksettu, niin työnteko loppuu siihen - kuten myös päästöt ja kulutus - tai sitten he perustavat perheen tai jotain muuta radikaalia, mitä nykynuoriso ei tee, koska ovat mm. köyhiä. Talous siis elpyisi, ja ihmisten aika ja raha tulisi käytettyä asioihin, mitä he oikeasti arvostavat ja kannattavat - ei mitä verottaja luulee heidän kannattavan.

 

Jos haluat maksaa veroja vain aidosti tarpeellisista asioista, mitkä oikeasti kuuluvat valtion ja hyvinvointivaltion tehtäviin, niin tässä sinulla on hyvä ehdokas.

 

Kirjoittaja on Piraattipuolueen eduskuntavaalien ehdokas Pirkanmaan vaalipiirissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Henkilökortti/passi on käytännössä välttämätön. Henkilökortti maksaa edelleen vuonna 2019 58 euroa, passin hinta nousi eurolla 53:een. Passi on silti edelleen halvempi, joten se kannattaa köyhän ottaa, jos jokin henkilötodistus on pakko hankkia. Monilla ei Suomessa ole minkäänlaista henkilötodistusta, kun ei ole varaa tai raski sellaista hankkia. Samalla jää äänestykset väliin, joten poliitikoita ei kiinnosta tehdä asialle mitään. Esim. minä olen elänyt ilman voimassaolevaa henkilötodistusta ja se rajoittaa elämää. Onnistuin äänestämään vaaleissakin vanhentuneella henkilötodistuksella. Pankissa, postissa tai virastossa se ei kuitenkaan olisi käynyt.

Julkisen kehitysavun määrärahoihin esitetään 988 668 000 euroa vuodelle 2019:

http://rikukivela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259517-...

On siellä budjetissa paljon muutakin ei-oleellista. Itse asiassa terveyssyistä tulee luettua http://budjetti.vm.fi/ -sivustoa vähemmän kuin pitäisi. Ulkoministeriön hallinnonalalla on myös "rauhanturva" ja "kriisinhallinta" -menot. Onneksi ovat viime vuosina nähtävästi selvästi vähentyneet. Suomi maksaa, jotta se miellyttäisi vähän mm. USA:aa ja YK:ssa suomalaiset poliitikot ja virkamiehet saisivat parempaa kohtelua ja urakehitystä. Ei auttanut Georgiaa yhtään. Georgialla oli väkilukuun nähden todella paljon joukkoja USA:n miellyttämiseksi, vetivät pois, kun tarvitsivat niitä itse, USA ei sotilaallisesti auttanut Venäjää vastaan yhtään. Samalla Suomi hankkii vihamiehiä ja vihollisia näillä toimilla. Suomi on terroristien kohdemaiden joukossa, kun Suomen pitää mennä osallistumaan kaikkiin mahdollisiin operaatioihin. Sitten kuluja tulee loukkaantuneiden sotilaiden hoidoista ja lennätyksistä. Vaativat myös sotaveteraanin asemaa, mikä tulisi kalliiksi. Ulkoministeriön hallinnonalalla myös lisäksi suurlähetystöt, edustustot ja konsulaatit maksavat valtavasti. Ulkoasiainhallinnon henkilöstömäärä PAISUU JOKA VUOSI. Vuosi 2018 ennakoitu 2 349, 2019 tavoite 2 417 henkilötyövuotta. 2017 oli 2 341.

Tässä on aivan raivostuttava julkisten rahojen ryöstöyritys: https://yle.fi/uutiset/3-10593365

Artikkelista päätellen Soili Poijula yrittää häikäilemättömästi hyötyä meidän kaikkien kustannuksella niin paljon kuin ikinä pystyy. RAHAHANAT KIINNI! Suomessa on paljon yrityksiä, jotka ovat aivan riippuvaisia veronmaksajien rahan kuppaamisesta.

Miksi et ole Liberaalipuolueessa?

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Julkisista hammashoitokäynneistä ei edes pääse maksamaan, koska sinne ei pääse.

"henkilökortti ja passi maksaa vajaa 50e/kp"

Katso yllä. Maksaa enemmän. Voimassa oleva henkilötodistus (ajokortti ei sellainen ole) on viranomaisasioinninkin takia välttämätön. Voimassaoloaika VAIN 5 VUOTTA. Lisäksi passin pitää olla voimassa ulkomaalla olon päättymisestä vähintään 6 kuukautta, esimerkiksi. Eli oikea passin pätevyysaika on jotain 4 vuotta. Passikuvilla rahastetaan myös, niille on tarkat vaatimukset ja omaa kuvaa on hankala saada hyväksytyksi.

Ajokortti oli aikaisemmin Suomessa maailman kallein hankkia (en ainakaan löytänyt kalliimpaa), nyt uudistus vähän halvensi hintaa. Kantasuomalaisen on kiellettyä hankkia ajokorttinsa toisessa EU-maassa. Pitäisi asua pysyvästi toisessa EU-maassa, muuten ei ole laillista.

Mitä tapahtuisi, jos auton ajamiseen ei vaadittaisi mitään korttia?

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Omani maksoi 97 euroa molemmat yhteensä. Sitä luokkaa kuitenkin hinta.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Niin, minä viestiäni varten tarkistin hinnan virallisesta lähteestä.

https://www.poliisi.fi/luvat/palveluhinnasto_ja_ma...

Henkilökortti 58 ja passi 53 euroa. Pikainen Googlaus kertoi passin hinnaksi 52. Mutta se on vanhentunut tieto.

Mitä järkeä on ostaa molemmat?

Kannattaisi käyttää tarkkoja, tarkistettuja ja oikeita lukuja. YLE:n budjetista: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/21/ylen-tulo...

"Ylen henkilöstön määrä on laskenut usean vuoden ajan. Vakituisia työntekijöitä oli vuoden 2017 lopussa 2 786. Kaikissa työsuhteissa henkilötyövuosia kertyi yhteensä 3 333, mikä on 157 vähemmän kuin edellisenä vuonna."

YLE:n henkilöstömäärä on edelleen hämmästyttävän valtava. Kreikassa (oli varsin laaja yhteisymmärrys asiasta) ylisuureksi paisunut yleisradioyhtiö suljettiin kokonaan ja perustettiin uusi ja laihempi. Henkilöstöä oli silti muistaakseni noin puolet YLE:stä, vaikka Kreikassa oli melko tarkalleen kaksinkertainen väestö Suomeen verrattuna (5,5 ja 11 miljoonaa).

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Kaikenlaisten järjestöjen jäsenyysmaksut vievät myös miljoonia peruspalveluista. OECD:sta ja Pohjoismaiden neuvostosta pitäisi erota, jne. Suomi maksaa miljoonia luottoluokitusyrityksille, joiden ulkomaisilla hyväpalkkaisilla asiantuntijoilla ei ole mitään uutta sanottavaa Suomen taloudesta, jonka suomalaiset tuntevat itse parhaiten.

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

MITÄ MAKSAA KOLMIKIELISYYS? MELKEIN KAIKKI ON NYKYÄÄN KOLMIKIELISTÄ, EI SIIS VAIN KAKSIKIELISTÄ. Virkamiesten täytyy hallita vähintään kolmea kieltä. Säteilyturvakeskus joutuu käsittelemään Fennovoima-asiakirjat englanniksi. Viranomaiset muuttuvat koko ajan enemmän englanninkielisemmiksi. Uuden suomalaisen täytyy opiskella kaikki kolmesti, jotta voi työskennellä julkisessa hallinnossa. Vieraat kielet vielä päälle.

Tilastokeskus ja koostumustietopankki Fineli ym. ym. ym. ovat täysin käytettävissä kolmella kielellä. Viranomaisten sivustot, julkaisut jne. ovat kolmikielisiä. Tullin tilastoja on hankalaa ja ikävää lukea, kun samat tiedot ovat samassa yhdessä asiakirjassa kolmeen kertaan!

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Joo, minä harmonisoisin suomeen ja englanninkieleen, ja ruotsi jäisi valinnaiseksi eikä pakolliseksi.

Englanninkielestä tehtäisiin metrinen pulttijärjestelmä, joka käy kaikkialla kaikkeen. Samalla avattaisiin paremmin ovet kansainväliselle osaamiselle.

Toimituksen poiminnat