Juho Salo Tärkein elämän arvo on lisäarvo - jos se ei ole hauskaa, eikä hyödyllistä, niin unohda koko juttu.

Kaikki blogit puheenaiheesta Deflaatio

Hallitus pelasti inflaation korotuksillaan

Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 0,5 prosenttia, kun taas syyskuussa inflaatio oli 0,4 prosenttia. Inflaation lievään nousuun vaikuttvat muun muassa ajoneuvoveron, sairaalamaksun, hammaslääkäripalkkion ja internet-maksun (ja epäilemättä myös asumiskustannusten) korotukset vuoden takaiseen verrattuna. Myös bensiini kallistui. Edellisvuoteen verrattuna eniten laskivat asuntolainojen- ja kulutusluottojen korot sekä matkapuhelinten kuluttajahinnat. 

Sipilä historiaan, Kiky toimii

Vuosina 1930 ja 1932, Brüning yritti uudistaa Weimarin tasavallan. Nykyisen talousteorian mukaisesti hän sääti valtion toimesta 20 % pakkodeflaation ja leikkasi rönsyilevän valtion kuluja. Työttömyysturvaa heikennettiin. Sairaiden ja eläkeläisten eduista karsittiin.

Aivan kuten nykyinen Euro, Youngin suunnitelma ei mahdollistanut devalvoitumista . Brüning odotti, että deflaatio olisi tilapäisesti pahentanut taloudellista tilannetta ennen kuin se alkaisi parantua. Kasvava Saksan talouden kilpailukyky korjaisi tilanteen.

Aina ei voi tietää sitä, mikä olisi hyvä sijoituskohde

Zimbabwen keskuspankki laski liikkeelle vuonna 2009 100000000000000 Zimbabwen dollarin, siis sadan triljoonan dollarin setelin. Setelissä on enemmän nollia kuin missäkään muussa painetussa setelissä. Sen arvo ei kuitenkaan riittänyt edes bussilipun hintaan. Seteli oli käytössä vain muutamia kuukausia ja siksi sitä ei painettu kuin muutamia miljoonia. Sen jälkeen Zimbabwe vaihtoi oman rahyksikkönsä Yhdysvaltain dollariin ja Etelä-Afrikan randiin.

Suomi ei ole paras maa

Olemme olleet deflaatiossa nyt vuoden. Vienti putoaa, työttömyys kasvaa, syntyyvyys on alhaisempi kuin 1800-luvun nälkävuosina, asuntojen hinnat laskee, ei tule uutta investointia ja valtio velkaantuu. Ennen euron käyttöönottoa emme istuneet minuuttiakaan deflaatiossa. Aina löytyi keino painaa markkoja, jota vasten vaadittiin markan verran työtä. Sehän on vain hallinnollinen päätös. Eurossa on selvää vikaa, ja jos meillä olisi reipas hallitus, niin joku olisi jo soittanut EKP:lle ja vaatinut sakkomaksuja, koska sovittua 2% inflaatiota ei heidän rahapolitiikallaan ole syntynyt.

Inflaatio vai deflaatio

Jan Hurri vaihteeksi höpisi deflaation eduista. Siitä kuinka alenevat hinnat tuovat töissä käyville köyhille etua. Näkemys on yleinen asiaa tuntemattomien piirissä. Yritän tiivistää asian.

Ostat velaksi talon hintaan 100. Palkkasi on 10.

  1. Inflaatio 10%, hinnat nousevat 10% vuoteen.
    Vuoden kuluttua sinulla on 110 hintainen talo ja 100 velkaa.

  2. 10% hintojen alennus.
    Vuoden kuluttua sinulla on 90 hintainen talo ja velkaa 100.

Kun joudut työttömäksi, kumpi tilanne sinulle on parempi? Pankille, valtiolle?

Öljy on liian halpaa

Autoilevan (bensan)kuluttajan luulisi olevan innoissaan öljynhinnan laskusta. Halvasta hinnasta on tullut uusi normaali, ennkoivat muun muassa professori Dieter Helm ja Goldman Sachs. Minua suunta kuitenkin kylmää, vaikka taloyhtiö lämpiääkin öljykattilalla.

 

Sisäisen devalvaation logiikka on tuhoisa

Missään muussa hyvinvointivaltiossa kuin Suomessa ei ole tehty sisäistä devalvaatiota. Ei ole empiiristä tietoa, miten kansantaloudelle käy. Asiaa voidaan arvioida vain rationaalisen päättelyn avulla.

Ulkoisessa devalvaatioissa Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä tehostettiin valuutan ulkoista arvoa alentamalla.

Vienti piristyi, inflaatio sekin piristyi, palkat nousivat, asuntovelat sulivat, pankit maksoivat säästöille jopa kymmenen prosentin korkoa. Investoinnit lisääntyivät. Työllisyys kasvoi. Ensin kansa kirosi, mutta sitten kansa kiitti.

Kiina hermostuttaa

Kiinan keskuspankin toimet ovat aiheuttaneet vakavia häiriöitä markkinoille. Syy tähän lienee se, että näihin toimiin on ryhdytty siitä huolimatta, että Kiinan osakemarkkinoille näytti muodostuvan vuoden alussa ihan puhdas ja perinteinen osakkeiden arvostuskupla. Niistä "kuuluukin" päästä ilmat pihalle.

Inflaatio, deflaatio ja korko

Inflaatio on varkautta sanotaan. Samoin tietysti korko. (Raamatun ja Koraanin kanta korosta on sama, korko on varkautta. Kirkko vaan unohti asian kun alkoi nauttia korkotuloja.) Myös deflaatio on varkautta, sitä harvemmin sanotaan koska se hyödyttää rikkaita, samoin kuin korkokin.

Tutkaillaan asiaan tarkemmin. Inflaatiolla tarkoitetaan yleensä rahan ostoivoiman alenemistä. Deflaatiolla taas kansankielessä tarkoitetaan rahan ostovoiman nousua. Kummassakin on kyse korosta.

Euro siirtää valtaa kansalta pankkiireille

Ekonomisti ja Policy Research in Macroeconomicsin johtaja Ann Pettifor käy kattavassa raportissaan Miksi euro on ilmiselvästi kuin kultakanta – ja kuten kultakanta, eurokin epäonnistuu (Why the euro is gold standard writ large – and like gold standard, it will fail) lävitse seikkaperäisesti havainnollistaen, mite

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä